Pašinjan ignoroval opoziční ultimátum, nerezignoval. V ulicích Jerevanu se opět protestuje

Zprávy ve 12: Václav Černohorský o arménských protestech (zdroj: ČT24)

Policie v Jerevanu zadržela přes osm desítek protivládních demonstrantů, z nichž se někteří pokoušeli v centru blokovat dopravu. Arméni začali v úterý demonstrovat po vypršení poledního ultimáta, které dříve dala opozice premiérovi Nikolu Pašinjanovi k rezignaci. Opoziční výzva následovala po týdnech protestů proti podmínkám dohody, jež ukončila poslední boje o Náhorní Karabach. V minulém týdnu požadovali premiérovu demisi v ulicích Jerevanu tisíce lidí.

„Dali jsme Pašinjanovi čas, aby odešel, což neučinil. Od této chvíle mají arménští občané právo na akce občanské neposlušnosti. Vyzývám všechny, aby konali v rámci zákona,“ prohlásil Išchan Sagateljan z opoziční nacionalistické Arménské revoluční federace Dašnakcutjun. Zároveň vybídl policisty, aby neplnili „nezákonné příkazy“ šéfa vlády.

Protestujícím se podle ruského listu Vedomosti podařilo přehradit část ulic za pomoci kamionů. „Nikol je zrádce!“ skandoval dav. Někteří dokonce v jedné ze stanic zablokovali koleje podzemní dráhy, která se pak kvůli tomu musela v celé metropoli zastavit, informoval agenturu Armenpress mluvčí metra. Zahraniční zpravodaj Václav Černohorský uvedl, že na záběrech z demonstrací jsou vidět protestující, kteří blokují dopravu, a také policejní jednotky.

„Pašinjan to ultimátum nerespektoval. Lídři poté vyzvali občany, aby vyšli do ulic a dále protestovali. Podle opozice se protesty v této formě mají opakovat i během následujících dní, plánuje je přitom přenést i do ostatních měst v zemi,“ popisuje Černohorský. Arménská politika podle něho v poslední době zažívá vyostřenou rétoriku.

Sagateljan odpoledne vyzval odpůrce vlády, aby v 17 hodin místního času (14:00 SEČ) ukončili v celé zemi všechny protestní akce. Na Facebooku přitom rovněž sdělil, že organizační výbor ještě v úterý večer oznámí, jaký bude další postup.

Podle agentury AP policisté zadrželi v Jerevanu 81 demonstrantů a dalších sedm v Araratu. Ruská státní agentura TASS napsala, že v tomto městě došlo ke střetu mezi stoupenci a odpůrci předsedy vlády. Úřady počet zadržených dosud neupřesnily.

Opozice si zvolila premiérova nástupce

„Opoziční síly jmenovaly dokonce člověka, který by měl po odstoupení premiéra vést přechodnou vládu. Je jím první postsovětský premiér a pozdější ministr obrany Arménie Vazgen Manukyan. Ten v projevu řekl, že by Pašinjan měl odstoupit nebo bude čelit hněvu ulice,“ komentuje Černohorský.

Manukyanova slova označil za „nepřípustná“ první arménský prezident Levon Ter-Petrossian. Ten vyzval opozici i Pašinjana, aby spolu vedli dialog. Situace se totiž podle něho může dále vyostřit a vést až k občanské válce.

Zpravodaj uvedl, že tlak na arménského premiéra přitom nevyvíjí pouze protestující nebo opoziční lídři. K rezignaci ho vyzvala i hlava arménské apoštolské církve Garegin II., což je nejvyšší představitel duchovního života v zemi.

Opozice se domáhá premiérovy demise od 10. listopadu, kdy Pašinjan za ruského zprostředkování uzavřel s Ázerbájdžánem dohodu o ukončení šestitýdenních bojů o Náhorní Karabach. Dokument zpečetil značné územní zisky Ázerbájdžánu. Arménům však zůstala větší část horské enklávy obklopená Ázerbájdžánem, kterou mají pět let kontrolovat mírové jednotky v podobě téměř dvou tisíc ruských vojáků.