Výsledky rumunských voleb jsou podle prvních odhadů těsné. Orban se však prohlásil za vítěze

První odhady výsledků rumunských parlamentních voleb naznačují těsný souboj mezi vládními liberály premiéra Ludovica Orbana a sociálními demokraty. Orban již nicméně za vítěze označil svou stranu, napsala agentura Reuters.

Ústav Insomar na základě průzkumů u volebních místností odhaduje, že Orbanova středopravicová Národně liberální strana (PNL) získala 32 procent hlasů a Sociálnědemokratická strana (PSD) 28 procent hlasů. Podle průzkumů Curs-Avantgarde si však PSD připisuje 30,5 procenta, zatímco PNL pouze 29 procent.

„PNL se domnívá, že je vítězem těchto voleb,“ uvedl Orban. Jeho menšinový kabinet vloni vystřídal sociálnědemokratickou vládu expremiérky Vioriky Dancilaové, která ztratila důvěru parlamentu.

Orban slibuje, že zvrátí kroky předchozích levicových vlád k potlačení nezávislosti soudů a obnoví důvěru investorů, kterou podkopal rozpočtový populismus PSD. Jeho snahy doposud brzdila skutečnost, že PSD ovládá parlament, píše Reuters.

Kontroverzní justiční reforma z dílny PSD podle kritiků ohrožuje vládu práva. EU kvůli tomu hrozila zahájit s Rumunskem disciplinární řízení podobně jako v případě Polska a Maďarska.

PSD krátce před volbami zaznamenala v průzkumech posílení poté, co Orbana obvinila z pochybení při boji s pandemií covidu-19. Podle agentury Reuters se nicméně předpokládá že prezident Klaus Iohannis pověří Orbana vytvořením vlády i v případě, že PNL mírně zaostane za PSD.

Nejpravděpodobnější variantou je, že vládním partnerem PNL se stane koalice Unie zachraňme Rumunsko (USR) – Strana svobody, jednoty a solidarity (PLUS). Té odhady připisují kolem 16 procent. Dílčí oficiální výsledky parlamentních voleb se očekávají v pondělí ráno.