Polsko chystá plán očkování proti koronaviru. Země nad pandemií zvítězí, tvrdí premiér

Události: Koronavirus v Polsku (zdroj: ČT24)

Polsko se připravuje na očkování proti nemoci covid-19, vakcína má být v zemi přitom dobrovolná a zdarma. Zatímco denní přírůstky nakažených se v zemi během posledních dní pohybují mezi deseti až patnácti tisíci, míra pozitivních testů i nadále zůstává nad třiceti procenty. Podle premiéra Mateusze Morawieckého však Poláci nad koronavirovou pandemií nakonec vítězí.

Současná opatření budou v Polsku platit nejméně do konce roku. V zemi zůstávají zavřené školy, kulturní a sportovní instituce nebo restaurace a kavárny. Od soboty se naopak otevřely všechny obchody v nákupních centrech. Podle premiéra má rozvolnění pomoci statisícům lidí, aby nepřišli o práci.

V obchodech nicméně stále platí omezení počtu zákazníků – jeden na patnáct metrů čtverečních. „Průběžně monitorujeme počet zákazníků. Pokud se stane, že je tu lidí příliš, tak ochranka poprosí klienty, aby počkali před vchodem. Vpouští tolik lidí, kolik vychází,“ popisuje mluvčí Manufaktury Lodž Agnieszka Danowská-Tomczyková.

Polská vláda bere při plánování rozvolňování v úvahu dva ukazatele: přírůstek nových případů v daném dni a průměrný počet nakažených za týden na sto tisíc obyvatel. Obě čísla v posledních týdnech klesají.

Amatérský analytik odhalil chybu úřadů

Část vědců i opozice ale statistiky zpochybňují. Tvrdí, že úřady méně testují, aby se vyhnuly přísnějším opatřením. Údaje od začátku epidemie sleduje například grafik a amatérský datový analytik Michał Rogalski z Lodže. Když porovnával data hygienických stanic a ta centrální, zjistil, že v listopadu se někde ztratilo 22 a půl tisíce případů. Resort chybu uznal.

„Data jsou jedinou možností monitorování a analyzování pandemie. Pokud jsou údaje nezřetelné a jsou v nich velké chyby, nese to s sebou i riziko pro zdraví a život občanů,“ tvrdí Rogalski.