Čína je domovem více koronavirů a nositeli jsou netopýři, varuje viroložka z Wu-chanu

Netopýři v pohraničních oblastech jižní a jihovýchodní Číny jsou nositeli dalších koronavirů, které už nyní mají schopnost přenosu na lidi, varovala přední čínská odbornice Š' Čeng-li z Virologického ústavu ve Wu-chanu. Podle jejích slov je zároveň pravděpodobné, že tyto viry, včetně blízkých příbuzných SARS-CoV-2, už kolují v přírodě i mimo čínské území, napsal zpravodajský server The Guardian.

„Měli bychom je hledat nejen v Číně, ale i v dalších zemích jižní Asie,“ dodala doktorka, které se přezdívá „netopýří žena“, protože její skupina studuje netopýří koronaviry. Nové informace představila na webovém semináři, jenž zorganizovaly francouzské lékařské a veterinární akademie.

Nyní se dva mezinárodní týmy – jeden koordinovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a druhý lékařským časopisem Lancet – chystají vyšetřit původ pandemie, a to rok poté, co oficiálně propukla.

Snaha o odhalení původu je přitom i značně zpolitizovaná; vzájemně se obviňují USA a Čína, podezření padlo i na další země včetně Indie. Také viroložčina laboratoř se setkala s obviněním, že byla místem, odkud virus nešťastnou náhodou unikl. Pro toto tvrzení se však nenašly žádné důkazy.

Je pravděpodobné, že virus nejprve chytilo zvíře, tvrdí viroložka

Předpokládá se, že přírodní „zásobárnou“ viru SARS-CoV-2 jsou netopýři. Podle Š' je pravděpodobné, že virus nejprve přešel na jiný zvířecí druh, než přeskočil na lidi. Tento hostitelský mezičlánek však zatím nebyl identifikován. Rovněž není jasné, jak dlouho mohl virus v tělech zvířat nebo lidí kolovat, než byl koncem loňského roku objeven.

Profesor a virolog Edward Holmes ze Sydneyské univerzity společně s čínskou doktorkou souhlasí, že virus mohl být u mezihostitele dlouhou dobu, než byla jeho přítomnost ohlášena.

„Je rozhodně možné, že se prvotní mezidruhový přenos dokonce nestal ani v okolí samotného Wu-chanu,“ uvedl Holmes. „Nemuselo k tomu dojít dokonce ani v provincii Chu-pej, ale samozřejmě existuje ohromné množství možných zvířat, která je potřeba otestovat, abychom to vyřešili,“ dodal.

Wu-chan byl prvním ohniskem nákazy koronaviru

Jedenáctimilionové město Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej se stalo prvním ohniskem nákazy lidí novým typem koronaviru, který se odtud začal šířit do Číny a celého světa. Celkový počet nakažených už se blíží 65,5 milionu.

Výzkumná skupina Š' Čeng-li už v loňském roce informovala, že především na jihu a jihozápadě Číny existují místa, kde koronaviry vykazují vysokou genetickou diverzitu a tím pádem i vysokou kapacitu se měnit. Analýza, kterou její tým zveřejnil v říjnu, naznačila, že některé už jsou schopné napadnout lidské buňky.