Izolovaná KLDR se kvůli koronaviru uzavírá ještě víc. Kim přerušil i obchod s Čínou

Horizont ČT24: KLDR přerušila kvůli epidemii obchod s Čínou (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží za každou cenu zamezit šíření koronaviru v zemi. Podle Pekingu ještě zpřísnil režim na nyní už těžce průchodných hranicích země a přerušil s Čínou téměř veškerý obchod. Opatření narušilo dodávky potravin a pohonných hmot do KLDR.

Na dočasné zastavení obchodu ukazují údaje čínských celníků. Sama KLDR o poklesu dovozu zatím mlčí. „Přerušení obchodu svědčí o tom, že ten problém už teď je obrovský. Nebo se bojí toho, co by mohlo propuknout v zemi, kde zdravotnictví není moc dobře zajištěné a vyspělé,“ míní sinolog Filip Jirouš.

Na vážnost situace ukazují i další omezení. Úřady v neděli zvýšily počty strážných věží na hraničních přechodech. V pobřežních oblastech se zpřísnila pravidla vyplutí na moře. „Další iracionální opatření spočívají v tom, že Severní Korea zakázala rybolov a produkci soli na moři, aby zabránila infikování mořské vody virem,“ říká jihokorejský zákonodárce Ha Tae-keung.

Koronavirus v KLDR oficiálně není

Vládnoucí elita KLDR od začátku pandemie opakuje, že v Severní Koreji nákaza není. Státní média uklidňují, že koronavirus je pod kontrolou a uvnitř země platí přísná karanténa. Skutečná čísla ale nejsou známá. Západ prakticky ztratil přímý kontakt s tím, co se děje. „Je prakticky nemožné, aby země, která je hned vedle Číny a Ruska, neměla žádné případy,“ dodává Jirouš.

Peking tvrdí, že omezení dovozu z Číny ovlivnilo také import ze Severní Koreje. Meziročně prý klesl o více než 70 procent.

Obchodování s okolními zeměmi je pro Severní Koreu poslední dva roky čím dál složitější. Vzhledem k sankcím nemůže mnoho věcí dovážet. Prostupná severní hranice s Čínou pro ni byla posledním záchranným lanem. Někteří komentátoři varují, že jeho přetržení může vést až k chaosu a novému hladomoru.