Přepočet ve Wisconsinu navýšil Bidenovo vítězství. Trump si stěžuje na soudy

Wisconsin v neděli dokončil přepočet hlasů, o který žádal prezident Donald Trump. Přepočtení se týkalo dvou nejlidnatějších okresů a potvrdilo vítězství Trumpova vyzyvatele Joea Bidena. Ten stávajícího prezidenta ve Wisconsinu porazil o 20 tisíc hlasů, přepočet mu náskok o 87 hlasů zvýšil.

Trump požádal o nové počítání v okresech Milwaukee a Dane, kde bylo odevzdáno asi 800 tisíc hlasů. V Milwaukee kontrola skončila v pátek, v Dane v neděli.

Jak napsal deník The Washington Post, wisconsinský výsledek potvrzuje neúspěch Trumpovy snahy dosáhnout změny volebního výsledku ve státech, v nichž podle něj došlo k rozsáhlým volebním podvodům.

Bez úspěchu se pokusil zablokovat potvrzení výsledků v Michiganu i v Pensylvánii. Bidenovo vítězství se potvrdilo i při ručním přepočítání v Georgii. Dalším státem, kde se Trump snaží situaci zvrátit, je Arizona, která má v pondělí vyhlásit konečný výsledek.

Wisconsinská volební komise se má sejít v úterý, kdy tam má být výsledek potvrzen. Trump a jeho právní poradci hodlají vyhlášení ve Wisconsinu soudně  bránit a podle washingtonského listu budou tři republikánští členové šestičlenné volební komise usilovat o oddálení potvrzení výsledku.

„Smyslem přepočtení ve Wisconsinu není odhalit chyby při sčítání hlasů, ale lidi, kteří volili nelegálně… Našli jsme mnoho nelegálních hlasů,“ napsal v sobotním tweetu Trump bez konkrétních důkazů.

Trump si postěžoval na soudní systém

Šéf Bílého domu také v neděli v rozhovoru v televizi Fox News zpochybnil americký soudní systém. Bude podle něj těžké dostat obvinění z volebních podvodů k Nejvyššímu soudu. Výsledek voleb chce prý dále zpochybňovat a prohlásil, že „za šest měsíců názor nezmění“.

„Nedovolují nám předložit naše důkazy. Říkají, že nemáme oprávnění. Já bych rád zahájil velké, krásné soudní řízení, abych mohl mluvit o tom a mnoha dalších věcech a předložil úžasné důkazy. Máme místopřísežná prohlášení, máme stovky, stovky místopřísežných prohlášení. Myslíte si, že jako prezident Spojených států nemám oprávnění? Co to je za soudní systém?“ prohlásil Trump.

Podle výsledků celostátního sčítání má Biden zajištěno ve sboru volitelů 306 hlasů, Trump 232. Sbor se k hlasování sejde 14. prosince.