Soud obžaloval dalších šest Saúdů z vraždy novináře Chášakdžího

Turecký soud v úterý obžaloval dalších šest lidí z podílu na vraždě novináře a kritika saúdskoarabské monarchie Džamála Chášakdžího. Všichni noví obžalovaní jsou občany Saúdské Arábie. Novinář Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Jeho ostatky se zatím nenašly, podle tureckých vyšetřovatelů bylo tělo rozřezáno a odvezeno.

Dva muži, kteří sloužili na istanbulském konzulátu v pozicích atašého a vicekonzula, byli nyní obžalovaní z úkladné vraždy. Dalším čtyřem je kladeno za vinu zničení a falšování důkazů.

Z vraždy bylo původně obžalováno 20 občanů Saúdské Arábie, pro které turecká prokuratura žádá doživotní trest. Mezi obžalovanými jsou dva spolupracovníci saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Ti podle turecké prokuratury dali k činu pokyny. Dalších 18 obžalovaných podle obžaloby do Turecka přijelo, aby vraždu vykonalo.

Saúdský proces podle kritiků neodpovídal mezinárodním standardům

Úterní stání bylo teprve druhým slyšením soudu, který začal v červenci v Istanbulu. Jednání bylo odročeno na březen příštího roku. Obžalovaní jsou souzeni v nepřítomnosti.

Za vraždu novináře Chášakdžího bylo vloni v prosinci v Saúdské Arábii odsouzeno k smrti pět lidí a další tři lidé dostali tresty odnětí svobody. V září ale byly tresty smrti zmírněny na 20 let vězení a ostatní postihy byly sníženy. Soud se v Saúdské Arábii konal za zavřenými dveřmi a podle kritiků neodpovídal mezinárodním standardům.

Likvidace Chášakdžího, který si přišel na konzulát vyřídit osobní doklady, obrátilo pozornost světa na korunního prince Muhammada bin Salmána. Mnohé státy jsou toho názoru, že právě on dal k zabití nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmítá.