Francie nastínila zmírňování protiepidemických opatření. Rakousko chce od ledna očkovat

Evropská komise (EK) dojednala smlouvu s americkou firmou Moderna, která státům Evropské unie zajistí až 160 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Oznámila to v úterý předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž unijní exekutiva schválí smlouvu ve středu. Komise tak má v rámci společných nákupů unijních zemí již šestý kontrakt a jedná o sedmém. Rakousko chce začít očkovat už v lednu. Ve Francii se v sobotu otevřou obchody, v lednu potom i restaurace.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Americká firma minulý týden uvedla, že testování prokázalo u její očkovací látky úspěšnost 94,5 procenta. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) již zkoumá žádost o podmíněnou registraci této vakcíny pro unijní trh.

Podle von der Leyenové by ji agentura mohla stejně jako očkovací látku firem Pfizer a BioNTech, která má podobnou účinnost, schválit již v polovině prosince. „Až bude vakcína schválena jako bezpečná a účinná, všechny členské státy ji dostanou ve stejný čas, podle velikosti populace a za stejných podmínek,“ prohlásila šéfka Komise.

Kromě těchto firem má již unijní exekutiva smlouvy s výrobci AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac. EK navíc podle von der Leyenové jedná ještě se sedmým výrobcem. Pokud všechny vakcíny schválí EMA, bude moci Brusel rozdělit mezi členské země více než miliardu dávek.

Malé množství určené pro zdravotníky či rizikové skupiny by mohlo být k dispozici již na přelomu roku, ve velkém pak komise distribuci očekává přibližně od jara. Česko má podle pondělního oznámení ministra zdravotnictví Jana Blatného zatím prostřednictvím EK objednánu vakcínu pro 5,5 milionu lidí.

Rakousko v lednu zahájí očkovací kampaň

Systematické očkování rakouské populace proti covidu-19 začne v lednu, a to nejdříve v domovech seniorů a pečovatelských domech u personálu a lidí starších 65 let. Oznámil to v úterý na tiskové konferenci ve Vídni rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober, který chce proočkovat výraznou většinu obyvatel.

V posledních týdnech světové farmaceutické firmy potvrdily vyvinutí několika vysoce účinných vakcín proti koronaviru a devítimilionové Rakousko je přesvědčeno, že od ledna bude moci začít s plošným očkováním. Nejvyšší prioritu mají mít v rakouské očkovací kampani rizikové skupiny, jako jsou lidé s jinými závažnými nemocemi, zdravotníci a pracovníci nemocnic, záchranářských organizací nebo sociálních služeb.

Žena na kole před uzavřenou kavárnou v rakouském Salzburgu
Zdroj: Reuters

Vládní zmocněnec pro koronavirus Clemens Martin Auer předpokládá, že v první fázi budou vakcíny k dispozici jen v omezeném množství – přibližně milion dávek pro 500 tisíc lidí. Podle Anschobera má Rakousko na nákup celkem 16,5 milionu dávek vakcín od několika výrobců k dispozici 200 milionů eur (téměř 5,3 miliardy korun). Ministr vyjádřil přání, aby bylo dosaženo míry proočkovanosti výrazně přes 50 procent.

Od druhého čtvrtletí příštího roku, kdy má být k dispozici vakcína od firmy AstraZeneca, by mělo začít všeobecné očkování rakouských obyvatel. Anchober ale zdůraznil, že nejdůležitější je bezpečnost a až poté faktor času.

Rakouský ministr zdravotnictví v úterý oznámil také aktuální čísla o vývoji koronavirové epidemie. Za posledních 24 hodin úřady evidovaly 4377 nově nakažených při 28 070 provedených testech. Anchober konstatoval, že v poslední době jsou nárůsty mírnější než v minulých týdnech, což přičítá částečné karanténě. Jenom za uplynulý den se přitom koronavirové infekce zbavilo 7093 osob.

Španělsko chce očkovat nejprve v domovech pro seniory

Španělské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo plán, podle něhož chce začít od ledna očkovat proti covidu-19 nejprve klienty i personál domovů pro seniory, zdravotníky a handicapované závislé na intenzivní péči. Podobné návrhy zaznívají i z jiných zemí. Španělský vědec Jorge Rodríguez ale míní, že kritériem pro očkování populace by měla být i četnost kontaktů, napsal v úterý list El País.

S prvními zprávami o úspěšnosti testování vakcín proti covidu-19 přijímají země plány na očkování. Španělské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že očkování bude dobrovolné a poskytované zdarma. Do března by mělo být podle místních médií očkováno na 2,5 milionu lidí. Španělsko má 47 milionů obyvatel.

Jak budou očkovány další skupiny obyvatel, ministerstvo neoznámilo. Dosud není ani jisté, že očkování začne v lednu, protože žádná vakcína pro to nemá v zemi povolení. Španělsko má prostřednictvím EU podepsány smlouvy na dodávku vakcín s šesti farmaceutickými firmami (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer, CureVac a Moderna).

Dostat by mělo 140 milionů dávek, které mají zajistit očkování 80 milionů lidí (některé vakcíny fungují až po opakované aplikaci). Podle listu El País vláda počítá s tím, že vakcíny z některých kontraktů nebudou k dispozici v lednu i že některé nebudou schválené.

V Polsku se rozjedou vleky, hotely ale do půlky ledna neotevřou

V Polsku během nadcházející zimní sezony budou moci při dodržování přísných hygienických předpisů fungovat lyžařské vleky a lanovky. V úterý to oznámil vicepremiér Jaroslaw Gowin, který se na tom dohodl s hlavním hygienikem a zástupci provozovatelů vleků a lanovek. V sobotu původně v televizi Polsat tvrdil, že v situaci, kdy jsou zavřené hotely a restaurace, „je samozřejmé, že zavřené zůstanou i lyžařské vleky“.

Hotely a penziony nadále nemohou přijímat turisty, a to do 17. ledna. Polská vláda to dělá záměrně, aby co nejvíce omezila cesty lidí během vánočních svátků a kolem Nového roku. Zimní prázdniny budou mít příští rok všichni školáci z celého Polska v jednotném termínu, a to od 4. do 17. ledna. 

Pasažéři s rouškami v tramvaji ve městě Bydgoszcz
Zdroj: Roman Bosiacki/Agencja Gazeta via REUTERS

Gazeta Wyborcza v úterý informovala, že v podhůří Tater už začali se zasněžováním sjezdovek a v provozu je jeden vlek ve středisku Bialka Tatrzańska. Zatím není jasné, jestli se pro zákazníky u sjezdovek otevřou půjčovny lyží a dalšího vybavení nebo jak to bude s provozem bufetů a hospůdek. Na sedačce lanovky nebo v její kabině budou smět jet lidé, kteří spolu bydlí nebo kteří společně do střediska přijeli. 

Británie zkrátí karanténu pro přijíždějící z rizikových zemí

Velká Británie od poloviny prosince zkrátí karanténu pro přijíždějící z rizikových zemí, jíž je i Česko. Nově bude trvat jen pět namísto nyní platných 14 dnů za podmínky, že si člověk na vlastní náklady nechá provést koronavirový test. Pokud bude výsledek negativní, bude smět opustit byt.

Ti, kteří se rozhodnou test nepodstoupit, budou muset zůstat v karanténě 14 dní. Vláda tak chce šetřit kapacitu britského testovacího a trasovacího systému veřejného zdraví NHS, napsala agentura AFP.

Oznámení přivítali zástupci cestovního ruchu. Mělo by pomoci především letectví, které zažilo prudký pokles poptávky právě vinou opatření, jež měla zamezit šíření nemoci covid-19. Británie je v absolutních číslech koronavirem nejvíce zasaženou zemí v Evropě. Do 28 dnů po pozitivním testu zemřelo ve Spojeném království 55 230 lidí.

Ve Francii se v sobotu otevřou obchody

Ve Francii se od soboty nově otevřou malé obchody, v polovině prosince se přidají kina, divadla a muzea. Pokud se situace kolem pandemie covidu-19 nezhorší, restaurace, bary a tělocvičny budou v provozu po 20. lednu, oznámil v úterý večer v televizním projevu k národu prezident Emmanuel Macron.

Od soboty 28. listopadu mohou Francouzi také na delší procházky mimo domov, nově jsou povolené až tři hodiny a vzdálenost 20 kilometrů od bydliště. Nadále platí nutnost mít u sebe písemné potvrzení o účelu cesty. Od stejného data jsou povolena také náboženská setkání a mimoškolní aktivity dětí ve venkovních prostorech. Obchody mohou být otevřené, ale jen do 21 hodin. Aktuálně mohou prodávat pouze obchody s potravinami, drogistickým a dalším nezbytným zbožím.

Pokud bude vývoj epidemické situace příznivý, tedy pod pět tisíc nových případů za den, otevřou se od 15. prosince kina, divadla a muzea. Velké akce budou i nadále zakázány. Namísto stávající celostátní uzávěry začne platit noční zákaz vycházení od 21 hodin do 7 hodin. Výjimku představuje 24. prosinec a 31. prosinec, kdy noční zákaz nebude.

Po 20. lednu by se ve třetí vlně měly otevřít restaurace, tělocvičny a střední školy, o 14 dní později i školy vysoké.

Lyžařská střediska ve Francii zůstanou s největší pravděpodobností během vánočních a novoročních svátků zavřená. Podle prezidenta Macrona je lepší je otevřít až v průběhu ledna a za lepších epidemických podmínek. V případě nerespektování pravidel by podle prezidenta hrozila třetí vlna.