V Berlíně i dalších německých městech se demonstrovalo proti koronavirové politice vlády

Demonstrace proti koronavirové politice německé vlády se v neděli konaly v dalších německých městech včetně Berlína, kde se uskutečnil i protest proti odpůrcům vládních opatření a očkování.

Podél protestního průvodu musela zasahovat i policie, která do ulic hlavního města vyslala na 600 svých příslušníků, informovala agentura DPA.

K protestu proti koronavirovým omezením se v metropoli podle DPA sešlo méně lidí než 5000, které ohlásili organizátoři akce označované jako „mlčenlivý pochod“. Podle odhadů policie jich byla zhruba tisícovka. Hlasitě se občas projevovali demonstranti z opačného tábora.

„Naše kolegyně a kolegové nyní činí vše pro to, aby se shromáždění a protiprotesty mohly řádně odehrát – i s pomocí posouvání, vytlačování a odvlečení,“ uvedla odpoledne na Twitteru policie.

Účastníci protestního pochodu se vydali ze čtvrti Prenzlauer Berg do cílového místa, kterým je Alexandrovo náměstí v centru východní části Berlína. Podle policie přitom demonstranti do velké míry dodržovali povinnost nosit roušku. Ojediněle byly spáchány přestupky. Někteří lidé předkládali osvědčení o výjimce z rouškové povinnosti, ale podle policejní mluvčí, na niž se odvolává DPA, byly pochybnosti o jejich pravosti.

Menší potyčky s policií

Podél trasy pochodu stáli lidé, kteří průvod rušili bušením do hrnců a skandovali „náckové pryč“. Protestů odpíračů protiepidemických opatření se v Německu podle mnohých pozorovatelů účastní i pravicoví radikálové.

Patrně sedící protidemonstranti na chvíli zablokovali trasu průvodu a ojediněle došlo i na menší potyčky s policií. Na ulici Schönhauser Allee se podle prvních odhadů sešlo 200 až 300 odpůrců průvodu.

Už v sobotu se podobné protesty a protidemonstrace uskutečnily v Lipsku, Hannoveru, Bochumi, Göppingenu, Pforzheimu či Kemptenu. V neděli byly svolány také do Stuttgartu, Chotěbuzi a Hamburku.

V Berlíně a Lipsku se při předchozích několikatisícových protestech odehrály i střety s policií a výtržnosti, což si vyžádalo zadržení mnoha osob i zraněné.