V Guatemale demonstrovaly tisíce lidí, hořel parlament. Viceprezident vyzval hlavu státu k demisi

Tisíce lidí demonstrovaly v sobotu v guatemalské metropoli, část z nich hodila zápalné lahve do oken parlamentu. Důvodem manifestace svolané předem přes sociální sítě bylo středeční schválení státního rozpočtu. Ten podle kritiků pomůže elitám a podnikatelům, nikoli boji s chudobou v zemi, která se potýká s pandemií a následky dvou hurikánů. Už v pátek vyzval viceprezident země prezidenta, aby oba odstoupili.

Několik tisíc lidí manifestovalo v sobotu poklidně v guatemalské metropoli před sídlem vlády, ale před parlament dorazili radikálové, kteří prorazili jedny ze dveří zákonodárného sboru.

Jiní házeli zápalné lahve do oken parlamentu, další posprejovali zeď nápisem „zloději“. Poslanci v té době v budově nebyli.

Incident trval asi 10 minut, než policie zasáhla a dav slzným plynem rozehnala. Hasiči následně požár uhasili, informovala agentura AFP.

Viceprezident ve sporu s hlavou státu

Prezident Alejandro Giammattei napadení parlamentu odsoudil a slíbil potrestat viníky. Na sociálních sítích napsal, že „lidé mají právo demonstrovat v rámci zákona“, nelze však podle něj „dovolit, aby se ničil veřejný či soukromý majetek“. Podle agentury AP také řekl, že jedná s různými skupinami o možných změnách přijatého rozpočtu.

Demonstrace se konala den poté, co guatemalský viceprezident Guillermo Castillo navrhl prezidentovi, aby oba odstoupili „pro dobro země“. Castillo řekl, že nesouhlasí s mnoha kroky vlády.

Castillovy spory s prezidentem, který je stejně jako viceprezident v úřadu od letošního ledna, se dostaly na veřejnost už v květnu, kdy se týkaly opatření proti šíření koronaviru. Kvůli nim kritizovala prezidenta i opozice a veřejnost, podle níž vláda nedostatečně podpořila skupiny zasažené karanténními omezeními.

Guatemalský rozpočet na příští rok, který poslanci schválili ve středu, kritizoval i tamní ombudsman Jordán Rodas. I on doporučil prezidentovi, aby spolu s viceprezidentem podali demisi.

Guatemala, která má asi 17 milionů obyvatel, se potýká s epidemií covidu-19, ale nyní také s následky dvou silných hurikánů, jež tento měsíc postihly Střední Ameriku.

První z nich, hurikán Éta, si jen v Guatemale vyžádal desítky obětí. Záplavy zničily řadu obydlí a poničily tamní infrastrukturu.