Bývalý špion Pollard dokončil trest, může opustit USA. Zadržen byl v roce 1985

Jonathan Pollard, bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva, který prováděl špionáž pro Izrael, dokončil v pátek výkon trestu a nyní může podle amerického ministerstva spravedlnosti opustit Spojené státy. Pollard byl v roce 1987 odsouzen v USA za špionáž pro Izrael na doživotí. Před pěti lety však byl podmínečně propuštěn.

Pollard po podmínečném propuštění musel nosit elektronický náramek, dodržovat zákaz vycházení a nesměl opustit USA. Americká Komise pro podmínečné propuštění nyní podle agentury AP uvedla, že po pěti letech ukončila podmínky podmínečného propuštění pro Pollarda, protože nenalezla žádné důkazy, které by jí vedly k závěru, že poruší zákon.

Nyní šestašedesátiletý Pollard získal izraelské občanství a opakovaně vyjádřil přání přestěhovat se do Izraele. Zde je částí populace vnímán jako národní hrdina, upozornila agentura AFP.

Rána pro americko-izraelské vztahy

Pollard předal Izraeli tisíce tajných dokumentů. Byly mezi nimi mimo jiné americké údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku a o syrských chemických zbraních. Aféra se stala jednou z nejnepříjemnějších a nejškodlivějších epizod v americko-izraelských vztazích.

Pollard byl zadržen v listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. O jeho osvobození žádalo v minulosti Američany několik izraelských politiků, vždycky ale neúspěšně.