Kosovský exprezident podle tribunálu ovlivňoval svědky

Kosovský exprezident Hashim Thaçi a další představitelé někdejší Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) obvinění z válečných zločinů ovlivňovali před svým zatčením potenciální svědky. Uvedl to zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu, který bude vysoce postavené kosovské politiky soudit.

Ze zprávy tribunálu, o které informoval server Balkan Insight, vyplývá, že tribunál již v květnu nařídil zatknout čtyři podezřelé kosovské politiky, což se skutečně stalo na začátku tohoto měsíce. Kromě bývalého prezidenta byl na základě žádosti tribunálu zadržen také předseda jedné z hlavních politických stran v Kosovu Kadri Veseli, bývalý předseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi a předseda poslaneckého klubu nejsilnější opoziční strany Rexhep Selimi.

Podle prokuratury jsou Thaçi a ostatní zodpovědní za vraždy sta civilistů. On i zbylí obvinění před soudem prohlásili, že jsou nevinni.

Tribunál ve zprávě uvádí, že čtveřice obviněných „aktivně umožňovala a podporovala ovzduší beztrestnosti a zastrašování“, neboť uplatňovala ohromný vliv na bývalé členy UÇK a na kosovskou společnost obecně.

„Vládní činitelé věrní Thaçimu a Veselimu dohlíželi na korupční vyplácení státních prostředků potenciálním svědkům tribunálu“, uvádí se ve zprávě. Možní svědci byli podle tribunálu rovněž najímáni do státní zprávy výměnou za mlčení. Zpráva dále konstatuje, že uvedení mohli manipulovat státními institucemi, mařit policejní vyšetřování a v případě potřeby vyvolat i občanské nepokoje.

Bývalí představitelé UÇK jsou do značné míry určující silou kosovské politiky od konce války za nezávislost v letech 1998 až 1999, která si vyžádala přes 10 tisíc životů a po náletech NATO skončila stažením srbských vojsk ze země. I přes obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti je mnoho Kosovanů považuje za hrdiny boje proti útlaku ze strany Bělehradu.

Tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném tlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele schválen v roce 2015. Soudí bývalé velitele povstalecké UÇK, která bojovala za odtržení tehdejší jihosrbské autonomní oblasti Kosovo. Ačkoli je součástí kosovského soudnictví, z bezpečnostních důvodů sídlí v nizozemském Haagu a jeho členové jsou zahraniční soudci.