EK chce poslat Náhornímu Karabachu peněžní pomoc. Arméni mají necelý týden na předání prvního okresu

Události: Situace v Náhorním Karabachu (zdroj: ČT24)

Evropská komise přidala peníze na pomoc Náhornímu Karabachu, dá na ni v přepočtu více než 100 milionů korun. Boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem v této oblasti ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Arméni mají přitom podle mírové dohody necelý týden na to, aby Ázerbájdžánu předali první karabašský okres.

Mezi oblasti, které Arménie musí vrátit, patří například starobylý klášter Dadiwank v Kelbadžarském okrese v Náhorním Karabachu. Zatímco místní lidé odsud odchází a často přitom ničí svoje domy, mniši podle svých slov hodlají zůstat.

„Toto je klášter z prvního století našeho letopočtu. Tady jsou naše kořeny. Pro nás je to tady svatá země,“ tvrdí arménský mnich Simon Igitjan. Ten v klášteře žije sedmým rokem, spolu s ním zde přebývá dalších osm mnichů.

Klášter Dadiwank znamená hodně i pro místní Armény. Ještě před vrácením tohoto území Ázerbájdžánu si proto jezdí památku starou dva tisíce let naposledy prohlédnout. Nachází se zde také hrob jednoho z nejvýznamnějších arménských svatých – svatého Dadi, který byl podle mnichů žákem apoštola Tadeáše Judy.

Dadiwank už několik dní hlídají ruští vojáci z mírových jednotek, kteří v oblasti dohlíží na dodržování mírové dohody. U silnice do kláštera mají dvě kontrolní stanoviště, prohlížejí přitom všechna auta na cestě do kláštera.

Kelbadžar včetně kláštera Dadiwank měli Arméni podle mírové dohody vrátit jako první už 15. listopadu, Ázerbájdžán poté lhůtu předání prodloužil o deset dní.