Do Washingtonu přijely tisíce lidí podpořit Trumpa. Pozdravil je z limuzíny cestou na golf

Týden poté, co přední americká média prohlásila demokrata Joea Bidena vítězem amerických prezidentských voleb, se v centru Washingtonu shromáždily tisíce Trumpových skalních přívrženců, aby protestovaly proti výsledkům hlasování. Trump je potěšil pomalým průjezdem limuzíny, kterou odjížděl na golf. V pátek naznačil, že se chystá shromáždění u Bílého domu zúčastnit.

Demonstranti, stejně jako to opakovaně bez důkazů činil prezident, prohlašovali, že volby jim byly ukradeny. Trump přes projekce amerických médií odmítá uznat předpovídanou porážku a opakovaně napadá hodnověrnost hlasování. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání.

Dav lidí oslavoval pomalý průjezd prezidentské limuzíny ulicemi Washingtonu. Někteří stáli jen několik metrů od Trumpova vozidla, jiní vyjadřovali nadšení během souběžně s kolonou.

Donald Trump zdraví z limuzíny své příznivce
Zdroj: Niyi Fote/ČTK/ZUMA

Zaznívalo skandování: „USA, USA“, „Zastavte krádež“ či „Další čtyři roky!“. Mnozí mávali americkými vlajkami a vyjadřovali svou nespokojenost s výsledkem sčítání hlasů.

Po průjezdu náměstím Svobody, kde manifestace pod názvem Million MAGA March (Milionový pochod MAGA) začala, se kolona odebrala do Trumpova golfového klubu ve Virginii. MAGA je akronymem ústředního motta Trumpova prezidentství: Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost).

Promluvila kongresmanka, která Trumpa vidí jako bojovníka proti satanistům

Na demonstraci vystoupila kontroverzní podnikatelka a nově zvolená členka Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylorová Greeneová. Účastníky vyzvala k poklidnému pochodu k budově nejvyššího soudu. Podle AP kongresmanka v minulosti vyjadřovala rasistické postoje a několikrát podpořila internetovou konspirační teorii QAnon. Podle ní stojí Trump v čele tajného tažení proti spolku demokratických politiků, hollywoodských herců a podnikatelů, který uctívá Satana a zneužívá děti.

Demonstrace byla mohutně propagována na sociálních sítích. Úřady proto v předtuše vysoké účasti vyjadřovaly obavu z možného střetu protestujících s Trumpovými odpůrci, kteří se již týdny scházejí poblíž Bílého domu. Policie uzavřela rozsáhlé oblasti hlavního města, vyhlásila rovněž nulovou toleranci k nošení zbraní na demonstraci.

Mezi účastníky byli členové krajně pravicové skupiny Proud Boys (Hrdí hoši), která je spojována s několika nedávnými násilnými incidenty při protestech proti rasismu. Akce nicméně probíhala v poklidu. Určité napětí způsobily jen slovní potyčky mezi protestujícími a účastníky protidemonstrace, kteří na Trumpovy příznivce pokřikovali „prohráli jste“.