Lukašenkův režim tvrdě rozehnal pokojnou demonstraci

Proti účastníkům protestů kritizujících volební podvody i režim Alexandra Lukašenka v Minsku zakročilo mnoho příslušníků pořádkových sil v uniformách a kuklách na hlavě, informuje agentura DPA. Mnozí zasahující nebyli nijak označeni a měli civilní oblečení. Podle lidskoprávní organizace Vjasna zadrželi k nedělnímu večeru 680 lidí.

Shromáždění, které se původně konalo v centru Minsku, pořádkové síly rozehnaly a demonstranti se rozešli po městě. Vznikaly tak menší skupinky lidí s bílo-červeno-bílými vlajkami, protestující křičeli „Ať žije Bělorusko!“ nebo „Moc patří lidu!“.

Do ulic Minsku vyrazili i Lukašenkovi příznivci na projížďku auty, která měla povolení úřadů. Mávali červeno-zelenými státními vlajkami.

Běloruská vlajka
Zdroj: Wikipedia.org

Na videích pořízených v ulicích metropole jsou vidět příslušníci bezpečnostních sil v černých uniformách, jak s pendreky v ruce pronásledují účastníky demonstrací a odvádějí je do svých aut. V jednom nákupním centru uzavřeli východy a začali prohledávat zákazníky, jestli u sebe nemají transparenty a další materiály využívané opozicí.

Členové pořádkových jednotek také zastavovali a prohledávali auta, informuje agentura Reuters. Stanice metra v Minsku byly uzavřeny, aby se lidé nemohli dostat do centra, vypínán byl i mobilní internet, aby se Lukašenkovi odpůrci nemohli domlouvat na shromážděních.

Měsíce demonstrací

Bělorusko zažívá už téměř tři měsíce protestů. Vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, jichž se nemohli účastnit nejvýraznější opoziční politici ani pozorovatelé OBSE. V nich podle běloruské volební komise zvítězil Lukašenko vládnoucí zemi od roku 1994. Opozice i EU označily volby za zfalšované a Lukašenka odmítly uznat prezidentem.

V mnoha městech po celé zemi se pravidelně konají poklidné protivládní protesty, které mocenský aparát brutálně potlačuje. Kvůli tomu několik lidí přišlo o život, stovky utrpěly zranění a tisíce byly zadrženy.

Lukašenkova hlavní soupeřka ve volbách, Svjatlana Cichanouská, ocenila, jak lidé bez strachu a vytrvale bojují proti současnému vládci označovanému za posledního diktátora Evropy. „Už 90 dnů se stavíme na odpor proti bezpráví a násilí,“ uvedla z nuceného exilu v Litvě.