Dosavadní opatření ve Francii nezabrala, vláda zvažuje částečné uzavření škol

Události: Možné zpřísnění koronavirových opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Nová opatření v boji proti koronaviru přijímá Francie. Je zemí s nejvyšším počtem případů v celé Evropě. Za poslední den přibylo přes šedesát tisíc nově nakažených. Ve Francii platí večerní zákaz vycházení, zavřeny jsou restaurace a bary. Vláda zvažuje i částečné uzavření škol a přechod na distanční výuku.

Další na řadě při zpřísňování opatření můžou být ve Francii střední školy. Zatímco řada epidemiologů tvrdí, že jsou významným zdrojem nákazy, politici se opírají o čísla, která to dosud nepotvrzovala. To se ale může změnit.

Už i ministr zdravotnictví Olivier Véran potvrdil, že se tito studenti mohou částečně začít učit na dálku. Přinutily ho k tomu i jejich protesty, které se před některými školami změnily v ostrou konfrontaci s policií. Podle nich i jejich pedagogů v nevětraných místnostech riziko nákazy výrazně stoupá bez ohledu na povinné nošení roušek.

„Roušky jsou užitečné, i když nechrání stoprocentně. Já jsem chytil virus, i když jsem roušku nosil. Jsou ale velmi důležité, zvláště když dnes víme, že venku není riziko kontaminace vysoké, ale uvnitř místností ano,“ uvedl epidemiolog Renaud Piarroux, který působí v pařížské nemocnici Pitié-Salpetriére.

Epidemiolog: Klíčem je omezení sociálního života a izolace rodin

Přední francouzský odborník na virová onemocnění shrnul své zkušenosti s bojem proti koronaviru v nové knize. Je pro distanční výuku na školách a podporuje starostku Paříže, která uzavřela některá výdejní místa ve francouzské metropoli po dvaadvacáté hodině. Klíčem je podle něj omezení sociálního života a větší izolace rodin.

„Virus se může přenášet i v rodinách, ne pouze večer v barech a restauracích, ale často také během společných večeří s přáteli,“ vysvětlil Piarroux. „Někteří lidé nedokáží povolení (k nočnímu vycházení) správně vyplnit, tady jsme schopni to ještě tolerovat, ale ti, kteří ho s sebou nemají vůbec a zákaz ignorují, dostávají pokuty,“ uvedl policista Gilles Foliard.

Celoplošná karanténa byla ve Francii vyhlášená před týdnem, rostoucí křivku počtu onemocnění se ale zatím nepodařilo ani zpomalit. Celkově bojuje na jednotkách intenzivní péče o život na čtyři tisíce pacientů, jejich počet roste průměrně o dvě stovky denně. Kapacita nemocnic nemusí stačit, podle ministra zdravotnictví se může tento počet do tří týdnů zdvojnásobit.