Zemětřesení v Řecku a Turecku má nejméně 85 obětí. Prohledávání trosek komplikují následné otřesy

Páteční zemětřesení v Řecku a Turecku už má nejméně 85 obětí, až na dva jsou všichni mrtví hlášeni z tureckého přístavního města Izmir. V třímilionovém velkoměstě hasiči i nadále pátrají po zavalených v osmi zřícených budovách, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V Turecku se při zemětřesení zranilo téměř tisíc lidí, více než dvě stovky z nich vyžadují péči lékařů.

Na řecké straně i nadále zůstávají jedinými oběťmi silného zemětřesení dva studenti, jejichž těla byla nalezena pod zborcenou zdí na ostrově Samos.

„Zraněných je v Turecku 994 lidí, z toho 220 zůstává v péči lékařů. Záchranáři stále pátrají v troskách osmi zřícených budov po dalších pohřešovaných, samozřejmě všichni doufají, že se jim podaří ještě někoho živého objevit,“ řekl ve vysílání ČT Černohorský. 

Další zachráněné děti

Podle Černohorského záchranáře povzbudilo, když se jim v noci na dnešek podařilo z trosek vyprostit čtrnáctiletou dívku a tříletou holčičku. Pod sutinami vydržely téméř 72 hodin. Už v sobotu se záchranářům podařilo v troskách osmipatrového domu najít živou ženu a tři její děti a v neděli našli v troskách živého sedmdesátiletého muže.

Ve třetím největším tureckém městě Izmiru bylo lidem, kteří potřebují nouzové přístřeší, poskytnuto už více než 3500 stanů a 13 tisíc lůžek, uvedla tamní agentura pro řešení katastrofických událostí (AFAD). Stanová městečka by se podle Černohorského měla postupně změnit v kontejnerové město, kde by mohli lidé zůstat i delší dobu. 

V Izmiru bylo vážně poškozeno nebo úplně zničeno 58 budov. „Dalších 397 vykazuje menší škody a 66 střední škody, to jsou čísla, která hovoří o materiálních škodách. Opět Turecko dokázalo vrhnout do záchranných prací obrovské prostředky, obrovské množství záchranářů,“ řekl s tím, že do Izmiru se sjeli záchranáři z celé země. 

Práce komplikují další otřesy

Situaci mohou stále komplikovat následné otřesy. AFAD od pátku zaregistroval už zhruba tisícovku následných otřesů, z čehož skoro padesát bylo silnějších než čtyři stupně Richterovy škály. Záchranáři tak museli práce už několikrát přerušit. 

Řecko i Turecko kvůli zemětřesení odložily své dlouhodobé spory. „Nabídly si jak kondolence, tak samozřejmě i pomoc. Je potřeba ale říci, že Turecko si v tuto chvíli vystačí ze svých vlastních zdrojů, a v Řecku ty škody nejsou tak veliké. To znamená, že jde o symbolickou věc,“ dodal Černohorský.

Páteční zemětřesení o síle 6,9 stupně mělo epicentrum v Egejském moři, severovýchodně od ostrova Samos. V Turecku jsou zemětřesení častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země zhruba osmnáct tisíc lidí. Podle Černohorského se bude nyní vyšetřovat, zda při stavbě budov, které se při pátečním zemětřesení zřítily, někdo nepochybil.