Běloruská policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v Minsku

V běloruské metropoli Minsku se v neděli opět sešly tisíce demonstrantů, kteří se už třetí měsíc dožadují odstoupení autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Policie proti protestujícím tvrdě zakročila a zatkla přes 250 lidí, uvedla běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna. Policie podle agentury TASS potvrdila, že vypálila varovné výstřely a použila zábleskové granáty.

Protestní akce byla spojená s Dušičkami, během nichž si obyvatelé Minsku tradičně připomínají oběti stalinských represí průvodem z centra města do lesa Kurapaty na okraji metropole, kde byly objeveny hroby obětí masových poprav ze třicátých a čtyřicátých let. Letos však úřady vzpomínkovou akci nepovolily. Podle agentury TASS se ale i přes odpor silových složek několika stovkám demonstrantů podařilo do lesoparku dorazit.

Podle očitých svědků, na které se odvolává agentura Interfax, se před zahájením protestní akce v ulicích pohybovala obrněná obojživelná vozidla s kulomety. Ministerstvo vnitra předem varovalo, že členové bezpečnostních složek mohou v případě nutnosti použít střelné zbraně. Policie potvrdila, že během demonstrace policisté stříleli do vzduchu, podle ní ale nešlo o rány ze smrtících zbraní, uvedla agentury AP.

Ze zpráv a videí na sociálních sítích vyplývá, že policie proti demonstrantům znovu použila zábleskové granáty a vodní děla, poznamenala agentura DPA. Při zatýkání bylo mnoho lidí brutálně zbito, mezi zatčenými jsou i novináři, uvedla organizace Vjasna. „Úřady se pokoušejí ten vřící běloruský hrnec utěsnit, ale z historie víme, kam to může vést,“ řekl šéf Vjasny Ales Bjaljacki.

Lukašenko tento týden demonstrujícím pohrozil, že obranné složky se nebudou rozpakovat použít násilí, ministerstvo vnitra dříve zmínilo rovněž střelné zbraně. V centru města bylo uzavřeno několik stanic metra, což mělo lidem znesnadnit cestu na manifestaci. Jen omezeně fungovalo mobilní připojení na internet. Do protestu se podle odhadu agentury AFP zapojilo 10 tisíc až 20 tisíc lidí.

Běloruská vláda na svém oficiálním webu oznámila, že od neděle dočasně uzavře hranice pro vstup cizinců a osob bez občanství. Opaření podle vlády souvisí s šířením nemoci covid-19. Tento týden už se částečně uzavřely pozemní hranice s Polskem, Lotyšskem, Litvou a s Ukrajinou.

Lukašenko tento týden předeslal, že v případě nutnosti povolá do ulic armádu a vyzbrojí dobrovolníky z takzvaných lidových družin, které tvoří bývalí vojáci a příslušníci bezpečnostních složek. V pátek prezident oznámil, že už nehodlá dělat ústupky a pohrozil použitím síly.

Hromadné protesty proti Lukašenkově režimu vyvolaly prezidentské volby na začátku srpna. Opozice a demonstranti pokládají Lukašenkovo oficiálně oznámené vítězství ve volbách s více než 80 procenty hlasů za zfalšované a v Minsku se od té doby každou neděli scházejí desítky tisíc lidí. Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie.

Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, kterou řada Bělorusů považuje za skutečného vítěze voleb, je v exilu v Litvě.

„V naší zemi se opět odehrávají hrůzy. Nezapomněli jsme na naši minulost a nezapomeneme ani na to, co se děje právě teď,“ uvedla v neděli v prohlášení na podporu demonstrantů Cichanouská.