Duda drobně ustoupil. Ženy chce nutit k donošení dítěte, jen pokud nehrozí smrt hned po porodu

Andrzej Duda prohlásil, že ženy by samy měly mít právo rozhodovat, zda donosí, anebo nedonosí smrtelně poškozený plod. „Není možné, aby právo nařizovalo ženě hrdinství tohoto druhu,“ řekl polský prezident rozhlasové stanici RMF FM a poukázal na to, jaké psychické a fyzické strádání by musela snášet žena při donošení plodu se smrtelnými vadami. Je nicméně i nadále zastáncem toho, že by stát měl ženě nařídit povinnost donosit dítě, pokud není plod poškozen vážně.

Polský prezident původně přivítal nález ústavního soudu, který minulý týden rozhodl, že přerušení těhotenství kvůli vážnému poškození plodu odporuje ústavě. Nakonec ale vybočil ze stanoviska konzervativního vedení katolické země. Polsko má jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě.

Svou roli sehrály i masové protesty, které po rozhodnutí soudu následovaly. Duda se vyslovil pro přijetí předpisu, který umožní ženám přerušit těhotenství, pokud plod má tak závažné vady, že skutečně znemožňují život dítěte a povedou k smrti prakticky hned po narození.

Právo na potrat v takovém případě by podle něj mohlo vycházet ze skutečnosti, že ústavní soud ponechal v platnosti možnost legální interrupce v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky, v tomto případě zdraví psychické.

Silně konzervativní přístup

Minulý týden ústavní soud, složený převážně ze soudců nominovaných vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS), shledal, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě.

Na tyto případy podle statistik připadalo 98 procent legálních potratů v minulých letech. Povoleny zůstávají interrupce v případě ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Rozhodnutí vyvolalo velké demonstrace. Polská média informovala, že někteří lidé protesty zneužili k vandalským činům, v neděli na různých místech protestující vnikli do kostelů během mší. Poté, co šéf PiS Jaroslaw Kaczyński vyzval k obraně kostelů, aktivisté krajní pravice o středeční noci napadli demonstrantky ve Wroclawi, Poznani a Bialystoku.

Polští aktivisté protestovali proti ministru školství. Je podle nich homofob (zdroj: EBU)

Ve středu v Polsku protestovalo asi půl milionu lidí, řekl zpravodaj

Zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Mathé ve čtvrtek řekl, že tlak společnosti na polskou vládu je obrovský, protože protesty v zemi jsou „nevídaně masové“. Ve středu na 410 místech po celém Polsku podle policejních dat mělo protestovat zhruba půl milionu lidí.

„Problém se velmi silně dotýká milionů lidí, protože jde o možnost volby. Dalším problémem je rovněž to, že oba tábory jsou velmi rozdělené. Rozhodnutí ústavního soudu navíc porušilo kompromis o potratech, který platí v Polsku od roku 1993,“ popisuje Mathé.

Ten ve vysílání pořadu Horizont ČT24 rovněž uvedl, že protestující ženy nejspíš nebudou spokojené s novým řešením vládní koalice. „Ony chtějí kompletní liberalizaci, což je nepřijatelné zase pro druhý tábor,“ dodal. 

Horizont ČT24: Lukáš Mathé ohledně polských protestů (zdroj: ČT24)