Trumpová vystoupila v kampani. Bidena označila za „socialistu“ a pobavila kritikou manželových tweetů

První dáma Spojených států Melania Trumpová v úterý poprvé samostatně vystoupila v předvolební kampani na podporu svého manžela. V projevu v jednom z klíčových států Pensylvánii zpochybnila tvrzení demokratického kandidáta Joea Bidena, že by byl lepší prezident než Donald Trump, a označila manželova soupeře za socialistu.

„Bidenova politika a socialistická agenda by zničila Ameriku a všechno, co jsme tady za poslední čtyři roky vybudovali,“ prohlásila. „Musíme udržet Donalda v Bílém domě, aby mohl dokončit to, co započal, a aby naše země mohla dál vzkvétat,“ prohlásila Trumpová.

První dáma rovněž hájila Trumpův přístup ke koronavirové krizi, kterou prezident opakovaně zlehčuje, přestože s nemocí covid-19 již zemřelo více než 226 tisíc Američanů. Vinu svalila částečně na demokraty, kteří podle ní „dávají přednost svým zájmům před blahem amerického lidu“.

Rodinám zemřelých ale Trumpová vyjádřila soustrast a připomněla také svou osobní zkušenost s koronavirovou nákazou. „Jako mnozí z vás jsem i já pocítila důsledky nemoci covid-19, nejen jako pacientka, ale také jako starostlivá matka a manželka,“ řekla. „Vím, že řada lidí ztratila své blízké nebo zná lidi, kteří byli tímto tichým nepřítelem smrtelně zasaženi. My ale nad virem zvítězíme,“ dodala.

Trumpová také zdůraznila význam toho, že šéf Bílého domu neustále prostřednictvím Twitteru komunikuje přímo s občany. „Nesouhlasím vždycky s tím, jak to formuluje,“ řekla první dáma a vyvolala u shromážděných stoupenců pobavený smích. „Ale je důležité, že mluví přímo k lidem. Donald je bojovník. Miluje tuto zemi a každý den za vás bojuje. Poprvé v dějinách mohou občané této země přímo a okamžitě slyšet svého prezidenta prostřednictvím sociálních sítí,“ dodala.

Trumpovy stránky napadli hackeři

Oficiální webové stránky Trumpovy volební kampaně se v úterý staly terčem hackerského útoku. Podle vysvětlení hackerů, které se na napadeném webu objevilo, má „svět už dost falešných zpráv (fake news), které denně šíří prezident Donald Trump“.

Podle agentury Reuters hackeři rovněž požadovali od návštěvníků jistou částku v kryptoměně výměnou za přístup k údajným „vnitřním a tajným konverzacím“ Trumpovy rodiny a spolupracovníků. Že se k nim dokážou dostat, hackeři nijak nedoložili.

Volební tým oznámil, že žádná citlivá data neunikla, a provoz stránek byl brzy obnoven. Mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh uvedl, že tým spolupracuje s bezpečnostními složkami s cílem zjistit, odkud útok mířil.