Bolivijský exprezident Morales opustil Argentinu. Zřejmě se připravuje na návrat do vlasti

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales v pátek opustil Argentinu a zamířil do Venezuely na palubě venezuelského vládního speciálu. Informovala o tom argentinská státní agentura Telam. Morales se přesunul ve stejný den, kdy se jeho spolustraník Luis Arce stal oficiálně prezidentem Bolívie.

Morales utekl loni v prosinci do Buenos Aires poté, co rezignoval v důsledku povolební krize. Před několika dny oznámil, že se plánuje do Bolívie vrátit poté, co tam v prvním kole voleb uspěl jeho politický nástupce Arce.

„Můj návrat do Bolívie zatím nebyl naplánován,“ řekl Morales ve středu. Argentinský prezident Alberto Fernandez již dříve uvedl, že si velmi přeje Moralese při cestě zpět do vlasti doprovodit. Podle agentury Telam by měl exprezident přiletět zpět do Buenos Aires příští neděli.

Morales se vzdal moci loni v listopadu poté, co se prohlásil vítězem voleb, v nichž usiloval již o čtvrtý mandát. Opozice však odmítla výsledky uznat s tvrzením, že hlasování doprovázely podvody.

Po sérii demonstrací a násilností, jež si podle OSN vyžádaly přes 30 mrtvých a osm stovek raněných, Morales rezignoval a odjel ze země. Nejprve byl v Mexiku, následně se přesunul do Argentiny, kde v prosinci zvítězil ve volbách peronista Fernandez.