„Svobodnou zemi! Svobodné školy!“ V Maďarsku demonstrovaly tisíce studentů

Maďarští studenti v pátek protestovali v Budapešti s pochodněmi v rukou proti ztrátě samostatnosti své umělecké školy a proti jejímu ideologickému převzetí vládou premiéra Viktora Orbána. Informovala o tom agentura AFP. Počet účastníků odhadla na deset tisíc.

„Svobodnou zemi! Svobodné školy!“ skandovali demonstranti, zatímco u mikrofonu se střídali posluchači divadelní a filmové akademie SZFE, kteří vedou okupační stávku už od září. Studenti a jejich profesoři kritizovali, že jejich škola byla podřízena nadaci blízké Orbánovi a vláda jmenovala novou školskou radu.

Datum demonstrace přitom organizátoři nevybrali náhodně - na 23. října připadá výročí povstání proti komunistickému režimu v roce 1956, které zahájili právě studenti.

Budapešťský soud v pátek označil stávku vyučujících na akademii za nezákonnou. Podle nového vedení školy její privatizace zdvojnásobí školní rozpočet na příští rok, což má vést ke kvalitnější výuce.

Éra velkých změn v maďarské kultuře

Orbán před dvěma lety ohlásil éru velkých změn v maďarské kultuře, pokládané za baštu liberálního odporu proti premiérovým snahám omezit vliv občanské společnosti na řízení státu.

Studenti tvrdí, že hájí akademické svobody, garantované Evropskou unií. Brusel vůči Budapešti zahájil na konci předloňského roku řízení kvůli vážnému porušování základních hodnot EU. Evropská komise (EK) ve své první výroční zprávě hodnotící vládu práva ve všech unijních zemích dala najevo znepokojení zejména nad situací v Maďarsku a v Polsku.

Podle místopředsedkyně EK Věry Jourové má unijní exekutiva obavy z omezování nezávislosti justice, akademických svobod, médií či nevládních organizací.