Fanatici z IS poničili iráckou Hatru. Na opravy nejsou peníze

Horizont ČT24: Hatra chátrá (zdroj: ČT24)

Náboženští fanatici z teroristické organizace Islámský stát věnovali mnoho času a energie ničení starověkých památek. V Sýrii to byla Palmýra či Apamea, v Iráku Nimrúd, Ninive nebo Hatra. Jejich záchrana už často nebude možná. Irácké vládě chybí peníze, a tak například ruiny v Hatře nikdo stále ještě detailně neprozkoumal.

Paprsky měly klenutými oblouky prostupovat dovnitř majestátních síní a vytvářet pocit města slunce. Dnes jim stojí v cestě už jen minimum zdiva.

Severoirácká Hatra zažila od svého vzniku ve druhém století před naším letopočtem mnohé. A z náboženského a obchodního centra mezi Eufratem a Tigridem zbyly po staletích v zapomnění překvapivě zachovalé ruiny. „Toto dědictví patří celému lidstvu. Nepatří jen Iráku nebo Blízkému východu, ale celému světu,“ míní profesor archeologie z univerzity v Mosulu Ahmad Kásim.

Hatru si pro natáčení úvodní scény vybral režisér Vymítače ďábla. A coby symbol arabských úspěchů se ji snažil restaurovat režim Saddáma Husajna. Pak ale přišli islamisté. „Tito slaboši z naší země i ze zahraničí se pokusili tuto civilizaci pohřbít,“ rozčiluje se Kásim.

Na jaře 2015 natočil takzvaný Islámský stát propagandistické video, ve kterém ničí sochy a zdobené fasády. Některé artefakty pak propašoval ze země.

Bez peněz

Když z Hatry o dva roky později radikály vyhnaly šíitské milice, oprava škod nebyla prioritou ani pro ně, ani pro irácké ministerstvo kultury. Podobně zpustošených míst za sebou islamisté nechali mnoho. „Potřebujeme pomoci s obnovou těchto zničených památek. Uvědomujeme si náročnost takového projektu, protože destrukce je rozsáhlá,“ vyzývá ředitel kulturního centra v Ninive Ali Hazím.

První profesionální tým archeologů dorazil do Hatry letos v únoru. Výpravu pod vedením profesora z italské Padovy zaplatila mezinárodní nadace. Jejím cílem bylo zjistit přesné škody a stanovit možné opravy.

Projekt později zbrzdil koronavirus a omezení cestování. Archeologové ale věří, že mnohé fragmenty soch se jim podaří najít a znovu sestavit. A město slunce –⁠ ušetřené od náloží a buldozerů radikálů –⁠ by tak mohlo znovu zazářit.