Madsen odsouzený za vraždu novinářky na palubě své ponorky uprchl na chvíli z vězení

Dánskému konstruktérovi Peteru Madsenovi odsouzenému na doživotí za vraždu švédské novinářky, k níž došlo na palubě jeho ponorky, se podařilo krátce uprchnout z vězení. Dánská policie informovala o dopadení uprchlého vězně v úterý. K zadržení Madsena došlo v blízkosti věznice, ve které si doživotní trest odpykává.

Madsen byl zatčen necelý kilometr od věznice a pět minut poté, co byl policii útěk nahlášen, potvrdil podle agentury Reuters na tiskovém brífinku šéf dánské policie Mogens Lauridsen. Řekl dále, že když policie Madsena našla, dostal se do dodávkového vozu, ale policisté ho vytáhli a nasadili mu pouta.

Během zatýkání si policisté všimli, že má přes trup pás a měli podezření, že je naplněn výbušninou, což se ale nepotvrdilo. Policie se podle Lauridsena nedomnívá, že by odsouzenému s útěkem někdo pomáhal. Žádný zaměstnanec věznice ani policista nebyl během útěku nebo zatýkání zraněn.

Posedlost mořem

Novinářka Kim Wallová nastoupila 10. srpna 2017 večer na ponorku Nautilus společně s dánským majitelem a konstruktérem plavidla. Chtěla o Madsenovi posedlém dobýváním moří a vesmíru napsat článek. V noci však její průvodce nahlásil její zmizení. Později byly v moři nalezeny části novinářčina těla.

Následující rok byl Madsen usvědčen z vraždy a dostal doživotní trest. Oběť podle soudu mučil, sexuálně zneužil, zavraždil a mrtvé tělo pak rozřezal a hodil do moře. Konstruktér přitom svůj čin předem chladnokrevně naplánoval, konstatoval soud.

Ponorka UC3 Nautilus zkonstruovaná Peterem Madsenem
Zdroj: Mads Claus Rasmussen/Reuters

Vynálezce Madsen původně tvrdil, že novinářku v pořádku z ponorky vysadil na břeh. Později prohlásil, že zemřela nešťastnou náhodou, když na ni spadl těžký poklop ponorky. Pak výpověď ještě jednou změnil a řekl, že se nadýchala oxidu uhelnatého uvnitř jeho podomácku vyrobeného plavidla, zatímco on sám byl na venkovní palubě. Madsen nicméně přiznal, že se těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat.

Madsen před soudem vinu popíral, k vraždě se přiznal až letos v září během rozhovoru u příležitosti natáčení televizního dokumentu.