Plošné testy na koronavirus budou asi dobrovolné, řekl slovenský premiér Matovič

Připravované plošné opakované testování obyvatel pětimilionového Slovenska na koronavirus bude patrně dobrovolné. Kdo se ale žádným testem neprokáže, bude muset pod hrozbou pokuty nastoupit do karantény, řekl premiér Igor Matovič. Prezidentka Zuzana Čaputová by naopak uvítala, pokud by za neúčast na testech nehrozily sankce. V zemi rostou počty zaznamenaných případů nákazy koronavirem, stejně jako v celé Evropě. Dva italské regiony chystají zavést noční zákaz vycházení, přibývá uzávěr i ve Španělsku. V karanténě je bavorský kraj Berchtesgaden.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Pilotní fáze otestování lidí ve vybraných regionech Slovenska je naplánována na konec tohoto týdne, hlavní část se uskuteční zejména o dalších dvou víkendech. Na zorganizování největší akce svého druhu v novodobé historii Slovenska bude stát potřebovat pomoc asi čtvrtiny z celkového počtu zdravotníků a mediků v zemi.

„S velmi velkou pravděpodobností to testování bude dobrovolné. Lidé, kteří se neprokážou jakýmkoliv testem, ať z tohoto státního otestování, nebo když soukromě podstoupí test jinde, budou po následujících deset dnů v karanténě,“ uvedl Matovič. Po jednání bezpečnostní rady státu se vyslovil pro to, aby země do budoucna zavedla bezplatné testování také na hranicích se sousedními státy.

Prezidentka Čaputová, která se rovněž zúčastnila jednání bezpečnostní rady státu, řekla, že plošné testování obyvatel by mělo být dobrovolné a bez sankcí. Za nesprávnou označila skutečnost, že nebyla i jako hlavní velitelka armády dopředu informována o plánu vlády zorganizovat plošné testování obyvatel na koronavirus.

Premiér Matovič opakovaně tvrdil, že nechtěl o záměru informovat hlavu státu do doby, než země bude mít potvrzenou dodávku antigenových testů; to se podle něj stalo minulý týden, kdy o připravovaném testování Slováků Matovič hovořil během summitu státníků EU například s německou kancléřkou.

Průzkum: Otestovat se chce nechat až sedm z deseti Slováků

Plošné otestování obyvatel Slovenska starších deseti let schválila vláda v neděli; chce tak odhalit ohniska nákazy a zpomalit šíření koronaviru po rekordních přírůstcích potvrzených nových případů infekce. Zorganizováním a provedením testování, které podle Matoviče nemá v Evropě a ve světě obdoby, kabinet pověřil armádu.

Obyvatelé by test měli podstoupit zpravidla dvakrát s odstupem jednoho týdne; výjimkou budou nejpostiženější regiony na severu a východě země, kde se přepokládá otestování obyvatel až třikrát. Podle průzkumu agentury AKO pro list Hospodárske noviny se určitě nebo pravděpodobně plánuje nechat otestovat zhruba sedm z deseti Slováků.

Předseda slovenské vlády řekl, že po celé zemi bude zřízeno na pět tisíc odběrných míst, která by podle dřívějších informací měla zhruba kopírovat hlasovací místnosti při volbách. Stát na to potřebuje nasadit dvacet tisíc zdravotníků. Vlastní testování uskuteční domovy seniorů či nemocnice. Lidé by měli být svoláváni na testování podle abecedy na vymezený čas tak, aby se zamezilo jejich shromažďování u odběrných míst.

Matovič spolu s ministrem zdravotnictví Markem Krajčím již veřejně vybídli zdravotnický personál, aby se do akce dobrovolně zapojil. Krajčí neuvedl, zda v opačném případě vláda zdravotníkům účast na akci nařídí. Motivovat je má nejen odměna, ale i příplatek ve výši 20 eur (546 korun) za každého zjištěného nakaženého pro ty pracovníky, kteří budou vykonávat samotné odběry vzorků. Testování o víkendu má podle Matoviče zase zajistit, že zůstane zachována běžná zdravotnická péče.

Proti testování je krajní pravice

Proti plošnému testování obyvatel se ze slovenských parlamentních stran postavila krajně pravicová strana Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko, jejíž předseda Marian Kotleba vystupuje také proti nošení roušek. Pochybnosti o úspěchu akce, pokud jí nebude předcházet odborná debata, ale vyjádřil také šéf lékařské komory.

Domácí karanténu pro ty, kteří nebudou mít test, hodlá vláda zavést zákazem vycházení. Ten může za stávajícího nouzového stavu nařídit. Kabinet tuto možnost využil již o velikonočních svátcích, kdy omezil možnost cestování. Zaměstnavatelé už upozornili, že zmíněná karanténa může mít dopad na chod podniků.