První víza mezi Izraelci a Araby padla. Letité tabu prolomily Emiráty

Horizont ČT24: Sbližování Izraele a arabských států (zdroj: ČT24)

Izrael a Spojené arabské emiráty se dohodly na bezvízovém styku. Oznámil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který přivítal delegaci vládních představitelů partnerské země na Ben Gurionově letišti u Tel Avivu. Dohodu tohoto typu Izrael zatím nemá se žádnou arabskou zemí, napsal list The Jerusalem Post.

Oba státy v září podepsaly dohodu o urovnání vztahů, na kterou navazuje úterní pětihodinová návštěva představitelů Emirátů v Izraeli. Omezí se kvůli pandemii na letiště, kde politici podepíší čtyři další dílčí dohody.

Kromě té umožňující bezvízový styk to jsou dohody o letectví, obchodu a investicích a o fondu regionálního rozvoje o objemu tří miliard dolarů (69 miliard korun). Podle amerického velvyslanectví v Izraeli má fond umožnit financování projektů infrastruktury a energetické bezpečnosti. Peníze z něj půjdou také na rozvoj zemědělství a vodních zdrojů.

„Vítejte v Izraeli. Dnes píšeme dějiny, které zde zůstanou po generace,“ řekl při uvítací ceremonii Netanjahu. Arabskou delegaci doprovázenou americkými diplomaty vedl státní tajemník pro finanční záležitosti Ubajd Hamíd Tájr. Netanjahuův úřad oznámil, že občané nebudou k cestám do obou zemí potřebovat víza.

Dohodu o normalizaci vzájemných vztahů, již Izrael uzavřel letos také s Bahrajnem, pomohly zprostředkovat USA. Ceremonie při podpisu se zúčastnili americký ministr financí Steven Mnuchin a zvláštní americký představitel pro Blízký východ Avi Berkowitz.