Thajský premiér odmítl rezignovat. V Bangkoku se opět protestovalo, policie použila vodní děla

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prohlásil, že nehodlá rezignovat na funkci. K demisi předsedu vlády opět vyzývaly tisíce lidí, kteří vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování pěti a více osob a varování premiéra, aby v demonstracích nepokračovali. Policie proti protestujícím zakročila vodními děly, informovaly zahraniční agentury.

Demonstranti se za deštivého monzunového počasí sešli v centru Bangkoku, kde proti nim vyrazili policisté s obušky a štíty. Tekutina z vodních děl namířených do davu podle novinářů na místě na kůži pálila a byla modře zbarvená, aby bylo demonstranty později možné identifikovat, uvádí agentura AP.

Policie před začátkem protestu uzavřela ulice a vystavěla barikády okolo křižovatky, kde se na deset tisíc demonstrantů sešlo ve čtvrtek. Oblast zabezpečily pořádkové síly a uzavřela se místní obchodní centra i nedaleké zastávky veřejné dopravy. Demonstranti se však sešli na jiné, podobně velké křižovatce ve stejné ulici. AP před koncem protestu napsala, že policii se podařilo patrně získat nad místem konání protestu kontrolu.

Protestní akce se v Thajsku konají již tři měsíce, policie však k jejich potlačení až do pátku nepoužila větší sílu, píše agentura Reuters. Za poslední týden ale bylo zatčeno přes čtyřicet demonstrantů včetně několika lídrů protestního hnutí.

Kromě odstoupení vlády požadují jejich účastníci také omezení pravomocí krále Mahá Vatčirálongkóna a novou ústavu. Thajská vláda vyhlásila v noci na čtvrtek v Bangkoku výjimečný stav a zavedla další opatření, demonstranti ale ve čtvrtek večer uspořádali v hlavním městě jednu z největších demonstrací za poslední dobu.

Král zatím protesty přímo nekomentoval, ale ve vyjádření vysílaném v pátek státní televizí zdůraznil, že Thajsko „potřebuje ty, kdo milují tuto zemi a milují monarchii“.

Premiér nehodlá odstoupit

Premiér Prajutch Čan-Oča rezignaci odmítl. „Neodstoupím,“ řekl v pátek po mimořádném zasedání kabinetu. „Vláda musí využít výjimečný stav. Potrvá 30 dnů nebo i méně, pokud to situace dovolí,“ dodal.

Prajutch Čan-Oča se do čela kabinetu dostal po převratu v roce 2014, kdy se moci chopila vojenská junta. V roce 2019 jeho strana vyhrála volby, před nimiž ale vojenský režim podnikl řadu kroků, aby se jeho představitelé ve vedení státu udrželi.

Protesty byly dosud pokojné

Demonstrace byly doposud převážně klidné. Jediný incident, který vláda zmiňovala při zdůvodnění výjimečného stavu, byl ten, při němž protestující pokřikovali na kolonu královny Sutchidy a v jednu chvíli jí bránili v průjezdu.

Policie v pátek oznámila, že dva z demonstrantů budou obviněni z násilí vůči královně, za což jim podle agentury Reuters hrozí trest od 16 let vězení po doživotí. Pokud by soud rozhodl, že obvinění ohrozili život královny, mohli by dostat i trest smrti.