Znesvářené strany v Jemenu si vymění zajatce. V zemi je největší humanitární krize na světě

Horizont: Povstalci a jemenská vláda se domluvili na výměně zajatců (zdroj: ČT24)

Povstalci a jemenská vláda se domluvili na výměně zhruba tisíce válečných zajatců. Válka rozvrátila celou zemi a způsobila největší humanitární krizi na světě. V nouzi je podle OSN kolem 15 milionů lidí.

Část výměny se uskutečnila už během čtvrtka, dokončena bude v pátek. Agentura Reuters uvedla, že ze dvou letišť v Jemenu už odletěla nejméně dvě letadla se zajatci.

„Právě vzlétlo letadlo ze Saná. Operace, která je velmi důležitá pro velmi mnoho rodin, už probíhá,“ citovala agentura Reuters regionálního šéfa Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) Fabrizia Carboniho. Svědkové Reuters řekli, že letadla startují z metropole Saná, ovládané povstalci, i z letiště v Sajúnu, které je v oblasti kontrolované vládou.

Jednání mezi znesvářenými stranami zprostředkoval zvláštní zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths. Podle dohody, která byla uzavřena ve Švýcarsku, má být propuštěno 1081 vězňů. Povstalci propustí na 400 zajatců, jemenská vláda 681 osob.

Povstalci také propustili dva Američany – humanitární pracovnici Sandru Loliovou, která byla v zajetí rebelů zhruba tři roky, a podnikatele Mikaela Gidadu, jehož drželi rok. Jejich propuštění spolu s repatriací těla dalšího Američana Bilala Fateena vyjednal Omán a Saúdská Arábie. Výměnou za to odvezl Omán domů na 250 Jemenců, příznivců šíitských povstalců. Řada z nich uvázla v Ománu poté, co tam podstoupila léčení.

Osvobození zajatci, kteří byli zadrženy povstalci. Vězně propustila také tamní vláda
Zdroj: Ali Owidha/Reuters

Za nitky tahají Saúdská Arábie a Írán

Jemenská válka trvá od roku 2014 a podle Organizace spojených národů způsobila největší humanitární krizi na světě. Zemřelo v ní přes 100 tisíc lidí a více než polovina z celkových 30 milionů obyvatel je podle OSN závislá na humanitární pomoci. Boje přispěly také k šíření cholery a dalších nemocí.

V pozadí konfliktu jsou dvě vlivné země arabského světa. Šíitské povstalce podporuje Írán – jemenskou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího zase sunnitská Saúdská Arábie.  

Války v zemi využili i jemenští separatisté, působící na jihu a požadující autonomii. Část území v Jemenu ovládají i teroristické skupiny napojené na Al-Káidu či organizaci Islámský stát.