Izrael uvolní část restrikcí. Uzávěra snížila podíl pozitivních testů i přírůstky nakažených

Události ČT: Izrael uvolňuje restrikce, stupňují se ale ekonomické a psychické dopady (zdroj: ČT24)

Izraelští ministři odpovědní za řešení epidemie covidu-19 odhlasovali uvolnění části restrikcí zavedených v září. Od neděle budou znovu otevřená předškolní zařízení i menší podniky, jejichž zaměstnanci nejsou v přímém kontaktu se zákazníky. Budou se také moci konat svatby s účastí do 20 hostů. Izrael ruší původní přísná opatření, protože se díky nim podařilo zásadním způsobem snížit počty nově nakažených.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo ve čtvrtek něco přes dva tisíce nových případů, v době vyhlašování omezení jich bylo denně kolem osmi tisíc. Nákaza se zde od jara prokázala u téměř tří set tisíc lidí a zemřelo 2109 nemocných.

Ministři po pětihodinové debatě povolili počínaje nedělí otevřít znovu malé podniky, předškolní zařízení i restaurace, které budou prodávat jídlo u okýnek. Ruší se také požadavek necestovat dál než kilometr od bydliště a znovu se otevřou veřejné pláže a přírodní rezervace.

Podle izraelských médií se v debatě střetl premiér Benjamin Netanjahu s ministrem vnitra a vůdcem ultrakonzervativní náboženské strany Šas Arjem Derim, který požadoval, aby vláda povolila účast na svatbách až do 200 lidí. Ultraortodoxní komunita velké svatební oslavy podle serveru Ynet pořádala tajně i v době přísné uzávěry, kdy se nemělo shromažďovat víc než deset lidí.

Netanjahu na začátku schůze řekl, že se Evropa chce poučit od izraelského úspěchu s měsíční druhou uzávěrou. Nevyloučil ale vyhlášení třetí, pokud se nebudou opatření uvolňovat pomalu a postupně. „O našem úspěchu se začíná mluvit v jiných zemích, hlavně v Evropě, kde v některých státech počet nových případů překročil naše původní čísla. U nás se nyní trvale snižují všechny ukazatele,“ řekl Netanjahu.

Už v pátek pak přestane platit omezení pro leteckou dopravu a Izraelci budou moci znovu odlétat ze země.

Studio ČT24 - zpravodaj ČT v Izraeli David Borek (zdroj: ČT24)

Virus se nezastavil, podařilo se ale snížit podíl pozitivních výsledků

Striktní omezení pomohla Izraeli zejména ve snížení podílu pozitivních testů. „Co je nejoptimističtější, je to, že razantně klesá podíl pozitivních výsledků všech testovaných. Je to pod deset procent a je to návrat někam do srpna letošního roku, tedy před tou eskalací, a vypadá to, že ten trend pokračuje,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Přestože se snížily počty nakažených, virus se stále úplně nezastavil. Denní nárůst v Izraeli momentálně zůstává na dvou až čtyřech tisících. Problém je ale s počtem zemřelých. „Stále v tuto chvíli neklesá počet umírajících na koronavirus, ten se v Izraeli pohybuje okolo 30 až 40 lidí,“ vyčíslil zpravodaj.

Konec nouzového stavu usnadní demonstrace

Uzávěra, která se od neděle uvolní, zahrnovala také omezení nevzdalovat se od domova na víc než kilometr. Až dosud se to vztahovalo i na demonstranty. Umožňoval to nouzový stav, který dovoloval zahrnout do omezení i protesty a který už vláda tento týden neobnovila. Pro demonstranty tak už kilometrový limit neplatí.

Vládu za její postup a měsíční uzávěru kritizuje mnoho lidí, Izraelci pořádají každý víkend protesty hlavně proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi v Jeruzalémě i v jiných městech. Další protest se má konat v sobotu večer.

Ve čtvrtek se v Tel Avivu konala bouřlivá protestní akce, na níž majitelé obchodů na Jaffské ulici pálili své zboží. „Máme celou kolekci, která půjde rovnou na skládku. Teď dostáváme zimní zboží, došly nám peníze, zaměstnanci jsou doma a my máme doma malé děti, telefonují banky. Co máme dělat, to zboží je k ničemu,“ řekla majitelka obchodu s oblečením, která své zboží na ulici pálila.

Jeden z přihlížejících prohlásil, že živnostníci ztrácejí víru v „noblesní“ politiky, kteří sami nedodržují to, co nařizují. „Nás svým odporným chováním dostali na pokraj našich možností,“ řekl.