V Nizozemsku se zavřou restaurace. Pokud to epidemii nezpomalí, vláda zavede celostátní karanténu

Premiér Nizozemska Mark Rutte kvůli zhoršující se epidemii koronaviru oznámil uzavření barů a restaurací v zemi. Alkohol se nebude moci prodávat po osmé hodině večer, kontakty mezi lidmi zůstanou omezené. Nové restrikce začnou platit ve středu večer. Opatření mají trvat měsíc.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

„Dnes oznamujeme nová a masivní opatření a v podstatě směřujeme do částečné celostátní karantény,“ uvedl Rutte na tiskové konferenci. Na rozdíl od jara zůstanou teď školy otevřené, veřejná doprava bude i nadále fungovat. Premiér přesto požádal spoluobčany, aby se omezili jen na nezbytné cesty.

Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge šéfa vlády doplnil, že opatření budou platit čtyři týdny, s možností dalšího prodloužení. Ministr také varoval, že pokud nebudou nyní zaváděné kroky efektivní, bude potřeba zavést celostátní karanténu.

Podle nových opatření musí nosit roušky ve vnitřních prostorách všechny osoby starší 13 let. Ve vnitřních prostorách smí být najednou nanejvýš 30 osob. Vláda omezí otevírací dobu obchodů.

V Nizozemsku za poslední den přibylo téměř 7400 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie. Zatímco mnohé evropské země zavádí restrikce, Nizozemsko šlo až do této chvíle převážně cestou doporučení, která místní obyvatelé respektovali. Premiér Rutte se doposud zdráhal zavést přísná opatření, aby neublížil křehké ekonomice. Pod tlakem expertů na zdravotnictví a rizika přetížení systému však ustoupil, poznamenala agentura.

V Británii rychle roste počet obětí i nakažených

Epidemie zvovu rychle sílí také ve Velké Británii, která v úterý ohlásila 143 zemřelých s covidem-19 a 17 234 nově nakažených. Jedná se o výrazný nárůst oproti 13 972 případům oznámeným v pondělí. 

Celkový počet osob, které ve Spojeném království zemřely ve spojitosti s covidem-19, po oznámení úterních údajů vzrostl na 43 018, což je nejvyšší údaj ze všech evropských zemí.

Britská vláda v úterý obhajovala zavedení třístupňového systému restrikcí, který premiér Boris Johnson ohlásil v pondělí. Na různých místech země podle něj mají platit různá omezení podle místních epidemických ukazatelů.

Někteří odborníci však kabinet kritizují s tím, že úřady měly vyhlásit tvrdší opatření již před třemi týdny. Vládní vědečtí poradci totiž již dříve veřejně varovali, že je třeba zavést dvou až třídenní plošnou karanténu, aby se přerušil rychlý nárůst denního počtu nově nakažených.