Potíže vyřešíme, věří britští vyjednavači pobrexitové dohody. Ústupky čekají od Bruselu

Vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie sice v minulých dnech přineslo mírné pokroky, v klíčových sporných otázkách však zůstávají rozdílné postoje. Ministrům zahraničí členských zemí evropského bloku to řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož zůstávají státy jednotné i před rozhodující fází dalších „dnů a týdnů“. Jeho britský protějšek David Frost naproti tomu zopakoval, že Londýn doufá ve vyřešení rozporů do unijního summitu začínajícího ve čtvrtek, přičemž čeká ústupky od druhé strany.

Velká Británie opustila evropské společenství po 47 letech na konci ledna. Od té doby obě strany vedou zatím bezvýsledné rozhovory o budoucí podobě vzájemných vztahů, které ani přes rychle se krátící přechodné období trvající do konce roku nedospěly ke shodě v trojici klíčových sporných otázek: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad dodržováním případné smlouvy a práva na rybolov v britských vodách.

„Poslední kolo (jednání) přineslo dílčí pozitivní kroky, ale stále ještě jsme daleko od konečné dohody,“ řekl po úterním jednání ministrů s Barnierem a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Dodal, že Česko stále podporuje jednotnou pozici EU a že je nepřijatelné stanovovat limity, dokdy má být dohody dosaženo. Britský premiér Boris Johnson přitom minulý týden prohlásil, že jasno o osudu případné smlouvy musí být do nadcházejícího unijního summitu.

„EU bude nadále pracovat na férové dohodě v následujících dnech a týdnech,“ uvedl po schůzce s ministry Barnier. Už minulý týden prohlásil, že jednání před summitem neskončí.

Unie očekává vstřícné kroky od Britů

Zástupci unijních států dávají najevo, že jsou ochotni v zájmu dohody protáhnout jednání do konce měsíce či do začátku listopadu. Na úterní schůzi přitom ministři zdůraznili, že EU nehodlá ustupovat britským požadavkům a naopak vyzývá Londýn ke vstřícným krokům ve zmíněných sporných tématech.

Británie podle diplomatů v současnosti považuje za zásadní otázku zlepšení podmínek pro své rybáře, k čemuž je nutné omezit množství ryb, které smějí vylovit rybáři z unijních zemí. Barnier se v minulých dnech neúspěšně pokoušel přesvědčit zástupce přímořských států, aby zvážili ústupky, a situace tak zůstává nadále zablokovaná.

„Doufám, že můžeme postoje sblížit, ale bude to bezpodmínečně vyžadovat ze strany EU stejnou dobrou vůli, pragmatismus a flexibilitu, jaké ukázalo Spojené království a premiér,“ řekl ministr zahraničí Dominic Raab poslancům britského parlamentu.

Pokud by se nepodařilo dohodu uzavřít v nejbližších týdnech, aby ji do konce roku mohly schválit parlamenty na obou stranách, zatížily by od ledna vzájemný obchod cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Obě strany nyní tvrdí, že jsou na to připraveny a raději se rozejdou bez dohody, než by uzavřely smlouvu špatnou. Ekonomové se shodují, že i vzhledem ke koronavirovým omezením by měla taková situace negativní dopad na EU i Británii, ostrovní země by jej však pocítila výrazně hůře.