Trump vystoupil před svými stoupenci. Už není nakažlivý, může z izolace, ujistil prezidentův lékař

Americký prezident Donald Trump nemůže již nakazit nemocí covid-19 lidi ve svém okolí, a může tedy opustit izolaci, rozhodl hlavní lékař Bílého domu Sean Conley. Prezident Spojených států byl na koronavirus pozitivně testován na počátku října a skončil v nemocnici. V posledních dnech opakovaně ujišťoval, že se cítí zcela zdráv.

Šéflékař Bílého domu uvedl, že Donald Trump v sobotu podstoupil test, ze kterého vyplývá, že již nejsou známky toho, že by se virus v prezidentově těle „aktivně replikoval“. Trump tak podle Conleyho splňuje kritéria amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí pro bezpečné přerušení izolace.

Trump se již před lékařovým dobrozdáním objevil na veřejnosti, vystoupil před stovkami svých příznivců na balkóně Bílého domu. Vystoupil sám, když vycházel z budovy, měl na sobě roušku, ale poté si ji sundal. Podle agentury Reuters v projevu apeloval na své stoupence, aby napomohli jeho znovuzvolení. „Cítím se skvěle,“ řekl jim také.

Byl test negativní?

Ohledně Trumpova zdravotního stavu však podle světových agentur panují nejasnosti. S covidem-19 skončil v nemocnici, kde mu lékaři podali léky, z nichž se některé předepisují pacientům s těžkým průběhem covidu-19.

Podle agentury AP se Trump v sobotu objevil před svými příznivci s náplastmi na rukou, které mu tam pravděpodobně zůstaly po infuzi, a strávil na balkóně jen 18 minut. To je na Trumpovy poměry velmi krátký čas. Podle Reuters také z dosavadních prohlášení ani z informací Seana Conleyho jasně nevyplývá, že Trumpovy testy na koronavirus vyšly jednoznačně negativně.

Republikánský prezident usiluje o co nejrychlejší návrat k předvolební kampani před listopadovými volbami, v nichž usiluje o znovuzvolení. Poté, co se nakazil, byla zrušena druhá z plánovaných předvolebních debat Trumpa s jeho protikandidátem z Demokratické strany Joem Bidenem. Výrazným motivem letošní kampaně je i postup Trumpovy administrativy vůči pandemii covidu-19, která co do absolutních čísel zasáhla USA nejsilněji na světě.