Írán má za Levinsona zaplatit přes miliardu dolarů, rozhodl soud. Teherán nereaguje

Americký soudce nařídil Íránu zaplatit rodině někdejšího agenta Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Levinsona 1,45 miliardy dolarů (33 miliard korun). Levinson byl podle amerických úřadů v Íránu unesen a jeho rodina je přesvědčená, že je nyní po smrti. Naposledy byl viděn na íránském ostrově Kíš v roce 2007. Teherán na rozhodnutí soudu nereagoval.

Agentura AP v úterý informovala, že soudce rozhodoval s ohledem na březnové vyjádření příbuzných, podle kterých Levinson zemřel ve vazbě v Íránu. Teherán o Levinsonovi neposkytl jasné informace, objevila se ale protichůdná tvrzení o jeho přítomnosti a působení na ostrově Kíš.

Soudce ve Washingtonu dospěl k závěru, že Levinsonova rodina má dostat 1,35 miliardy dolarů za způsobenou škodu a 107 milionů dolarů jako odškodné za únos. Soudce při svém rozhodování citoval případ amerického studenta Otto Warmbiera, který zemřel v roce 2017 krátce po propuštění ze zajetí v Severní Koreji. V roce 2018 americký soud nařídil KLDR zaplatit za Warmbierovo mučení a smrt jeho rodičům 501 milionů dolarů.

Rodina: Boba nám to nevrátí, ale doufáme, že to Írán odradí od dalších únosů

„Počínání Íránu je ojedinělé, uvážíme-li, že byl někdejší agent FBI a DEA (amerického protidrogového úřadu) vymazán z povrchu zemského bez varování, byl mučen a zadržován po dobu třinácti let. Írán dodnes odmítá přiznat svou odpovědnost,“ prohlásil soudce Timothy Kelly. Teherán ale na soudcovo rozhodnutí nereagoval.

Rodina agenta verdikt soudu označila za první krok k prosazení práva. „Írán dosud za své činy nečelil žádným důsledkům. Rozhodnutí soudce Kellyho nám Boba nevrátí, ale doufáme, že to odradí od únosů dalších lidí,“ sdělila rodina v prohlášení.

USA k Levinsonovi několik let uváděly, že byl vyšetřovatelem FBI a při cestě do Íránu pracoval pro soukromou firmu. V roce 2013 agentura AP informovala, že Levinsona cestou pověřili analytici Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří ale neměli právo provádět tajné operace. CIA se ubránila soudnímu stíhání vyplacením 2,5 milionu dolarů rodině, tři agenty spojované s případem propustila a sedm dalších potrestala.