Turecko a Řecko se domluvily na předcházení incidentů ve Středozemním moři, uvedl šéf NATO

Turecko a Řecko se domluvily na způsobu, jak předcházet incidentům mezi vojenskými plavidly a letadly, k nimž dochází kvůli sporům o průzkum těžby ropy ve Středozemním moři. Oznámil to ve čtvrtek šéf NATO Jens Stoltenberg. Součástí dohody je zřízení přímé linky, která by měla zmírnit napětí a zajistit, že nahodilé střety na moři nepřerostou v otevřený konflikt.

„Vítám vznik mechanismu, jak předcházet armádním střetům, kterého bylo dosaženo díky konstruktivnímu zapojení Turecka a Řecka,“ řekl Stoltenberg.

Podle něj dohoda obou stran pomůže vytvořit prostor pro diplomatické řešení sporu o průzkum ložisek ropy a zemního plynu ve východním Středomoří, který se mezi dvěma členskými zeměmi Aliance znovu vyhrotil v srpnu.

Ankara vyslala v létě do oblasti mezi Krétou a Kyprem průzkumnou loď doprovázenou vojenskými plavidly. Podle Atén jde o součást řeckých výsostných vod, Turecko ale tvrdí, že na průzkum má právo. Řecko i Turecko posléze ve sporné oblasti uspořádaly námořní vojenská cvičení. K Řecku se při manévrech připojila Francie spolu s Itálií a Kyprem.

Řecko-turecký spor ohledně těžby je i jedním z hlavních témat ve čtvrtek zahájeného summitu EU. Kypr, Řecko a Francie navrhují, aby Unie Turecko potrestala sankcemi. Rozhovory pod záštitou NATO začaly minulý měsíc, přičemž Řecko zpočátku odmítalo vůbec připustit, že se jich zúčastní, uvedla agentura AP.

Alianční jednání probíhají nezávisle na diplomatických snahách části států EU pod vedením Německa, které chtějí dosáhnout mezi znesvářenými zeměmi dohody o podstatě sporu, který se týká územních nároků.