Slovensko ve čtvrtek zavede kvůli koronaviru nouzový stav

Na Slovensku bude od čtvrtka kvůli šíření koronaviru platit nouzový stav, prozatím byl vyhlášen na dobu 45 dnů. Rozhodla o tom vláda, oznámil premiér Igor Matovič. Nouzový stav dává státu možnost například omezit základní práva lidí.

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí před jednáním vlády řekl, že opatření zjednoduší nákup potřebných ochranných prostředků a umožní nasazovat zdravotníky v nemocnicích podle potřeby, tedy i bez jejich souhlasu.

Podle zákona může nouzový stav, který v zemi platil i letos na jaře, trvat nejdéle 90 dnů. K jeho opětovnému vyhlášení přistoupila vláda poté, co Slovensko zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstky počtu infikovaných koronavirem.

„Uvidíme, jak se projeví cestování na Dušičky a následně se rozhodneme, zda budeme pokračovat, nebo se budeme moci vrátit do normálu. Máme to společně ve vlastních rukou,“ uvedl Matovič.

Letos na jaře se nouzový stav s výjimkou Velikonoc vztahoval na Slovensku pouze na sektory zdravotnictví a sociálních služeb. Nouzový stav tehdy vláda využila také k tomu, aby o velikonočních svátcích omezila cestování lidí v zájmu zpomalení šíření covidu-19.

Slovensko zpřísňuje také karanténní omezení. Od čtvrtka se země vrátí k povinnému venkovnímu nošení roušek, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka s výjimkou členů jedné domácnosti. Překrytí nosu a úst bude nadále povinné pro starší žáky na školách stejně jako pro lidi v interiérech budov.