Koronavirus si ve světě vyžádal milion mrtvých. Evropa znovu utahuje šrouby

Události: Koronavirová krize ve světě (zdroj: ČT)

Počet zemřelých s covidem-19 překonal na světě hranici jednoho milionu. Nejhorší situace zůstává ve Spojených státech, následují Brazílie a Indie. Onemocnělo už přes 33 milionů lidí, zhruba dvě třetiny se uzdravily. Kroky proti šíření nákazy v posledních dnech zpřísňuje řada evropských států. Například Slovensko zakáže až na výjimky hromadné akce, omezí provoz restaurací i počet lidí v prodejnách, zváží nouzový stav.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ve Francii se zavádějí přísná opatření v souvislosti s koronavirem například v Marseille. Od pondělí na čtrnáct dní musí zavřít bary. Týká se to i ostrova Gaudeloupe. Paříž se takovému omezení zatím vyhnula i přesto, že má na 100 tisíc obyvatel víc nakažených.

Tamní vláda by ráda dělala taková opatření, která se života podnikatelů příliš nedotknou. „Zůstaneme po vašem boku a budeme i nadále zavádět taková opatření, která vám umožní překonat tyto nesmírně těžké časy s co nejmenším dopadem na vaše podnikání,“ řekl francouzský ministr zahraničí Bruno Le Maire.

V Itálii, kde bylo první epicentrum nákazy koronavirem, sází na protestovanost. V Římě a na dalších italských letištích se lidé, kteří cestují z regionů se zvýšeným počtem nemocných, musí nechat otestovat. Zdarma a s výsledkem do třiceti minut.

Maďarsko se věnuje otázce propustnosti hranic. Zavřené je nechá i v říjnu, oznámil ministr zahraničí Péter Szijjártó. Výjimka pro občany zbývajících zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska a Polska, ale zůstává v platnosti.

„Soudíme, že zrušení dříve zavedených omezení platných pro naše hranice by vedlo ke zhoršení epidemické situace,“ řekl šéf maďarské diplomacie. 

Rychlého šíření koronaviru se obává Německo. Podle Angely Merkelové hrozí přírůstek až devatenáct tisíc nových případů denně, pokud země výrazněji nezakročí. Od června se počet nových případů v Německu přibližně ztrojnásobil.

„Musíme stanovit priority, zejména udržet v chodu ekonomiku a otevřené školy a školky. Fotbal je na druhé koleji,“ řekla podle bulvárního deníku Bild vládní CDU. O karanténních opatřeních bude jednat s premiéry německých spolkových zemí v úterý. Dá se očekávat, že tématem této videokonference bude i osud pendlerů, kteří do Německa ze zahraničí každý den dojíždějí za prací.

Slovensko kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky hromadné akce, omezí provoz restaurací i počet lidí v prodejnách, zváží nouzový stav. Rozhodovat o něm bude ve středu. O vyhlášení nouzového stavu přemýšlí i ministr zdravotnictví České republiky Roman Prymula (za ANO).  

Nošení roušek bude v sousední zemi nově povinné i venku, pokud nebude možné dodržet předepsané rozestupy. Slovensko se tak částečně vrací k přísným omezením z letošního jara. Minulý týden Slováci zaznamenali rekordní denní přírůstek více než 500 nakažených.

Nedostatečnost opatření kritizují občané Španělska. Vláda to začíná reflektovat. Omezení zatím platí v oblastech s víc než tisícovkou nakažených na sto tisíc obyvatel. Už teď chce ale Španělsko metropole i s pomocí vojáků znovu uzavřít a limit ještě zpřísnit. V Madridu se připravují na další možný úplný zákaz vycházení.     

Velká Británie stejně jako Česko zavírá všechna restaurační zařízení v deset hodin večer. Místní ale zákaz často nerespektují.