Slovenský cestovní ruch přichází o českou klientelu. Léto navíc finanční výpadky zcela nepokrylo

Už několikátý den pro Čechy platí povinnost při vstupu na Slovensko se prokázat negativním testem na koronavirus. V důsledku toho přichází sousední země o klientelu. Pociťují to třeba provozovatelé termálních lázní Veľký Meder, kteří byli zvyklí na přítomnost Čechů i během podzimních víkendů. Bratislava by měla do pátku rozhodnout, zda mezi rizikové země zařadí také Maďarsko a Rakousko.

Podnikatelé v cestovním ruchu se hlasitě proti krokům vlády ozývají. Vadí jim, že na rozdíl třeba od rakouských či českých kolegů se jim nedostalo žádné větší podpory. Situaci hodnotí jako „celoslovenský problém“. 

Vláda slíbila, že problém bude řešit, potřebuje ale nějaký čas. Léto podnikatelům nepokrylo ušlý zisk za jaro. Během září se navíc země znovu uzavírá –⁠ třeba i českým turistům. Ti se musí prokázat negativním testem na koronavirus.

Slovenští podnikatelé dle zpravodaje ČT Petra Obrovského požadují „dočasné snížení DPH na některé služby a dorovnání ztrát za jarní období“. Nejvíce trpí Bratislavský kraj –⁠ propad mají městské hotely, dodal Obrovský.

Studio ČT24: Petr Obrovský ze Slovenska (zdroj: ČT24)

Termální lázně Veľký Meder přišly o českou klientelu

Čeští turisté chybí už teď například v termálních lázních Veľký Meder. „Za normálních okolností by lázně fungovaly až do konce září,“ popisuje Obrovský. Dodává, že tamní akvapark vykázal ztrátu milion eur.

Češi představují podstatnou část tamní klientely, a to i během podzimu.„Doslova milují podzimní prodloužené víkendy v termálních lázních,“ komentuje Obrovský vyjádření provozovatelů lázní. 

Rekordní nárůst

V zemi, která má téměř 5,5 milionu obyvatel, denní nárůst počtu nově zjištěných nakažených poprvé přesáhl hranici tří set osob –⁠ infikovaných přibylo 338.

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí na středeční on-line konferenci uvedl, že stávající kroky proti šíření koronaviru zatím nedokázaly snížit reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí jeden infikovaný v průměru nakazí. 

Nyní je tato hodnota na úrovni 1,15. Podle ministra by bylo optimální, pokud by klesla alespoň na úroveň jedna. Počty nakažených na Slovensku začaly po předchozím poklesu stoupat v červenci a v srpnu pak úřady opakovaně registrovaly trojciferné denní přírůstky infikovaných.

Dosud nejvyšší denní přírůstek nakažených, a to 290, úřady zaznamenaly minulý pátek. Slovensko podle Krajčího do dvou až tří týdnů dosáhne plného využití stávajících kapacit testování, tedy 7500 analyzovaných vzorků denně.

Slovensko uvažuje o přísnějších vnitřních opatřeních

Ve středu odpoledne se slovenský ministr zdravotnictví vyslovil pro zpřísnění karanténních opatření, naznačil například možnost omezení počtu lidí na hromadných akcích. „Když pětinásobně snížíte počet lidí na akci, pětadvacetinásobně zvýšíte jejich ochranu,“ řekl ministr novinářům. 

Podle Krajčího z epidemiologického hlediska nemají smysl různé výjimky z omezení při příjezdu lidí z rizikových zemí. Například při cestách z Česka na Slovensko nemusejí předkládat negativní výsledek testu na koronavirus nebo nastoupit do karantény kromě jiných pendleři, pracovníci ve vybraných profesích včetně zdravotnictví a dopravy či studenti.

Premiér Igor Matovič řekl, že epidemiologové by měli přijít s návrhy, které dokáže pochopit i veřejnost. Podle něj ale bude potřeba přijímat další opatření proti šíření koronaviru, pokud počty pozitivně testovaných budou dále stoupat. Na jaře patřil Matovič k zastáncům pomalého uvolňování karanténních opatření, v uplynulých týdnech naopak podporoval spíše méně přísná omezení.

Vláda chce podpořit zdravotníky nakoupením rychlotestů

Ministr řekl, že Bratislava v krátké době nakoupí testy, které výsledek ukážou už za hodinu. To by znamenalo výrazné zrychlení oproti obvyklému způsobu analýzy. Krajčí také upozornil zejména na nedostatečné kapacity regionálních hygienických úřadů, které dohledávají kontakty nakažených. 

Ty byly podle něj naplněny v Bratislavě, kde hygienici museli zůstat déle v práci nebo vyčlenit další lidi na mapování kontaktů nakažených. Ministerstvo oslovilo například mediky, aby hygienikům pomohli.

Na Slovensku nadále platí povinné nošení roušek nebo jiný způsob překrytí nosu a úst v interiérech budov, opatření se vztahuje také na starší žáky ve školách. Omezen je rovněž počet účastníků hromadných akcí. Epidemiologům se ale nepodařilo prosadit některé návrhy na zpřísnění karanténních omezení.

V Česku, které má zhruba dvakrát více obyvatel než Slovensko, laboratoře v úterý potvrdily nákazu koronavirem u 2394 lidí. To je druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. 

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.