Al-Káida hrozí Charlie Hebdo kvůli karikaturám. Členka vedení redakce musela opustit domov

Události: Hrozba pro redakci Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

Členka vedení francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týden opustit svůj domov kvůli výhrůžkám, které policie považovala za závažné. Marika Bretová to oznámila v rozhovoru, který zveřejnil týdeník Le Point. Satirický časopis, jehož pařížská redakce se stala v roce 2015 terčem teroristického útoku, na počátku září znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, což vyprovokovalo teroristickou organizaci al-Káida k výhrůžkám.

„Měla jsem deset minut na to, abych se sbalila a opustila svůj domov. Deset minut na to, abych se vzdala části svého života, to je trochu málo, je to velmi kruté. Domů už se nevrátím,“ řekla Bretová týdeníku Le Point.

Bretová pracuje v časopise Charlie Hebdo jako ředitelka personálního oddělení. Ochranku má už pět let. Dostala ji poté, co v lednu 2015 vtrhli do redakce dva islámští radikálové, bratři Chérif a Said Kouachiovi. Zastřelili tehdy jedenáct lidí přímo v redakci a jednoho policistu před budovou. Teroristy policie později zabila.

Na počátku září začal v Paříži proces se skupinou čtrnácti lidí obžalovaných z podílu na atentátu na Charlie Hebdo a souvisejícím teroristickém útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten.

Al-Káida hrozí kvůli znovuotištění karikatur

Podle agentury AFP policisté popsali výhrůžky, které minulé pondělí Bretová obdržela, jako „jasné a detailní“. Podle ní ale nejde zdaleka o jediné hrozby. „Od počátku procesu a po novém otištění karikatur jsme dostali různé ohavnosti včetně hrozeb od al-Káidy a výzev, aby někdo dokončil práci bratrů Kouachiových,“ řekla týdeníku Le Point Bretová. 

Teroristická organizace na začátku měsíce pohrozila časopisu Charlie Hebdo novým útokem za opětné otištění karikatur proroka Mohameda. Podle organizace „dal zelenou“ k dalšímu otištění kreseb francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Pokud vaše svoboda vyjadřování nerespektuje žádné hranice, připravte se na konfrontaci se svobodou našich akcí,“ hrozí džihádisté ve varování, které otiskli v den výročí teroristických útoků al-Káidy na USA z 11. září 2001.

Francouzská média se postavila za Charlie Hebdo

Zástupci stovky francouzských médií připojili svůj podpis k otevřenému dopisu, v němž se postavili na obranu svobody slova. „Chceme vyslat silný signál na obranu našeho pojetí svobody slova, ale i svobody všech francouzských občanů,“ uvedl ředitel časopisu Charlie Hebdo Laurent Sourisseau, který ve středu otevřený dopis zveřejnil.

Text doprovází obrázek s postavou Marianne, symbolem Francie. Žena mluví do tlampače, čímž zahání ozbrojeného teroristu na útěk. K otevřenému dopisu se připojila přední francouzská média včetně celostátních listů Le Figaro a Le Monde, řady regionálních deníků a stanic BFMTV či Radio France.

Také tato média zveřejnila dopis v tištěné či on-line podobě. „Musíme spojit síly, abychom zahnali strach a aby triumfovala naše nezničitelná láska ke svobodě,“ stojí v textu.