Žháři dostali za zapálení textilky v Karáčí trest smrti. V plamenech zemřelo přes 250 lidí

V Pákistánu byli odsouzeni k trestu smrti dva žháři, kteří mají na svědomí požár, při němž v roce 2012 v textilní továrně v Karáčí zahynulo více než 250 lidí. Požár byl dlouho považován za nehodu.

Pákistánský protiteroristický soud uvedl, že dvojice mužů několikapatrovou budovu plnou dělníků zapálila poté, co majitelé továrny odmítli zaplatit vyděračům „výpalné“. Odsouzení byli spojeni s politickou stranou Národní hnutí muhadžírů (MQM), která byla tehdy součástí vládní koalice.

Požár v továrně v Karáčí, který byl nejtragičtější v dějinách Pákistánu, šokoval veřejnost, když přeživší vyprávěli děsivé příběhy o lidech uvězněných v objektu. V budově podle nich chyběla základní bezpečnostní opatření, například nouzové východy, nebyla zde řádná ventilace, funkční hasicí přístroje ani alarm. Schodiště byla zaplněna zbožím a na oknech byly mříže, které dělníci museli vylámat, aby se zachránili.

Hlavním odběratelem zboží z továrny Ali Enterprises byl německý prodejce levných oděvů KiK, který již dříve vyplatil rodinám obětí odškodné.