Orbán před volbami podpořil Trumpa, „morální imperialismus“ demokratů odmítá

Maďarský premiér Viktor Orbán podpořil opětné zvolení republikána Donalda Trumpa v listopadových volbách amerického prezidenta. Demokraty přitom obvinil, že vnutili světu „morální imperialismus“, který politici jako on odmítají.

„Jsme zásadně pro vítězství Donalda Trumpa, protože dobře známe diplomacii vlád amerických demokratů postavenou na morálním imperialismu. Byli jsme nuceni si to vyzkoušet dříve, nelíbilo se nám to, nechceme další,“ citoval Reuters z premiérova článku zveřejněného v provládním listu Magyar Nemzet.

Orbánovo již deset let trvající vládnutí čeká tvrdá výzva v parlamentních volbách, které se budou konat začátkem roku 2022. Země přitom míří k nepříjemným ekonomickým a sociálním dopadům zvedající se druhé vlny šíření koronavirové nákazy.

„Je načase se sešikovat“

Tyto volby budou mít rozhodující význam, neboť mezinárodní liberální elita hodlá zničit křesťanské demokraty v Evropě, tvrdí Orbán ve svém článku. „Připravují se na rozhodující bitvu v roce 2022 za podpory mezinárodních médií, bruselských byrokratů a nevládních organizací maskovaných jako občanské organizace,“ napsal předseda maďarské vlády. „Je načase, abychom se také sešikovali,“ vyzval.

Maďarsko a další středoevropské země podle Orbána budou stavět ekonomickou efektivitu nad politiky Evropské unie, jako jsou „klimatické cíle povýšené až do absurdity, sociální Evropa, společný daňový zákon a multikulturní společnost“.

EU se pokusí provést plán obnovy po pandemii v hodnotě bilionů eur, přičemž mezi členskými zeměmi budou ještě probíhat důležité politické diskuse. A některé státy se chtějí mnohem důrazněji postavit vůči politice Orbána, který podle mnohých ve své zemi porušuje principy právního státu.

Myšlenka zavedení přísných podmínek pro vyplácení pomoci a prostředků z fondů EU na podporu vlády práva vyvolala hrozbu vetování celého balíčku Orbánem, který prohlásil, že tento systém mnohem výstižněji charakterizuje výraz „vláda vydírání“. Podle maďarského premiéra výsledek v mnohém závisí na nástupnické bitvě v Německu, kde se blíží konec funkčního období kancléřky Angely Merkelové.