„Čím zlejší jsou, tím lépe s nimi vycházím,“ řekl Trump o světových lídrech. Na pulty míří Woodwardova kniha

Americký prezident Donald Trump podle svých slov udržuje lepší osobní vztahy s těmi světovými vůdci, kteří jsou „drsní a zlí“. Prohlásil to v jednom z rozhovorů s legendárním novinářem Bobem Woodwardem, jemuž v úterý vychází nová kniha nazvaná Rage (Vztek) založená na 18 telefonických interview s hlavou státu. Útržek z jednoho z nich odvysílala stanice NBC. Dosud zveřejněné úryvky z knihy, jež bude dle očekávání bestsellerem, vyvolaly v USA četné kontroverze.

Trump uvedl jako příklad svých dobrých vztahů se světovými vůdci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „S Erdoganem vycházím velmi dobře, ačkoli bych údajně neměl, protože všichni říkají: ,To je ale hrozný chlap'. Ale víte, pro mě to funguje dobře,“ řekl Trump Woodwardovi. „Je to zvláštní, ty vztahy, které udržuju, čím drsnější a zlejší jsou, tím lépe s nimi vycházím,“ dodal prezident.

Woodward za tyto výroky Trumpa kritizoval, protože prezident podle něj jednostranně určuje zahraniční politiku USA, přičemž vychází dobře s autokratickými světovými lídry, jakým je například Erdogan, ruský prezident Vladimir Putin či korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán. Pro představitele tradičních spojenců USA, jakými jsou Německo či Jižní Korea, však nachází převážně slova kritiky. „Je tváří Spojených států ve světě. A prohlásil: ,Podívejte, vycházím s padouchy, ale ne s těmi hodnými,'“ řekl Woodward.

Úryvky z knihy novináře, který se v 70. letech se svým kolegou Carlem Bernsteinem podílel na rozkrytí kauzy Watergate, vzbudily v USA již četné kontroverze. Trump například Woodwardovi řekl, že úmyslně zlehčoval riziko plynoucí z šíření covidu-19, aby nevyvolal v USA paniku.

Prezidentův sok v nadcházejících volbách Joe Biden následně prohlásil, že Trumpovo jednání hraničí se zločinem. USA jsou co do počtu odhalených případů koronaviru nejvíce zasaženou zemí na světě a registrují rovněž nejvíce mrtvých s covidem-19.

Woodward rovněž tvrdí, že uvalení zákazu na cesty z Číny do USA, jež americký prezident vyhlásil na konci ledna ve snaze zmírnit šíření koronaviru, nebylo Trumpovým nápadem, ale že jej k tomuto kroku přivedli experti jeho administrativy. Trump přitom na veřejnosti opakovaně prohlašuje, že chtěl zákaz zavést téměř jako jediný a nikdo z jeho spolupracovníků s ním nesouhlasil. Restrikci také často zmiňuje jako protiargument na kritiku, že reagoval pozdě a nedostatečně na rostoucí hrozbu šíření nákazy.

Novinářský veterán Woodward své dílo zakončuje pro prezidenta nepříznivě: „Když jeho výkon v prezidentské roli vezmu jako celek, docházím k jedinému závěru: Trump se do funkce nehodí.“

Woodwardova chystaná kniha je posledním z děl, která vyšla v posledních měsících a jsou kriticky laděná vůči Trumpovi. Svoje paměti vydal letos po dlouhých právních sporech s Bílým domem někdejší prezidentův bezpečnostní poradce John Bolton či bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen, který Trumpa označil mimo jiné za gangstera.