Izrael v odvetě za odpálení raket ostřeloval Pásmo Gazy. Palestinci považují dohody s Emiráty a Bahrajnem za zradu

Letadla izraelské armády v noci zasáhla cíle v palestinském Pásmu Gazy, odkud radikálové na izraelské území vypálili několik raket. Islamistické hnutí Hamás tak reagovalo na dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem, které podepsali v úterý zástupci Spojených Arabských Emirátů a Bahrajnu. Z Gazy ani z Izraele podle Reuters nebyli hlášeni mrtví.

Izraelská armáda uvedla, že v noci podnikla asi deset náletů v Pásmu Gazy, kde vládne islamistické hnutí Hamas. Operaci podle Izraele předcházel útok z Gazy, při kterém radikálové na Izrael odpálili 15 raket. Na izraelské straně hranice se kvůli útoku z Gazy rozezněly výstražné sirény.

Rakety islamisté vypálili z Pásma Gazy v úterý večer na přímořské izraelské město Ašdod, které leží mezi Gazou a Tel Avivem. Zranění utrpěli nejméně dva lidé. Izrael uvedl, že jeho protiraketový systém Iron Dome zachytil osm raket vypálených z Gazy ve středu.

Palestinské střely na území Izraele dopadly v den, kdy ve Washingtonu zástupci Spojených arabských emirátů a Bahrajnu podepsali dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem. Palestinci, kteří usilují o vznik samostatného státu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, považují dohody za zradu. Podle prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse Blízkému východu mír, bezpečnost ani stabilitu nepřinesou.  

Při izraelském náletu, který agentura Reuters označila za zjevnou odvetu, zasáhla izraelská letadla v Pásmu Gazy dva cíle. Izraelská armáda uvedla, že mezi její cíle v Gaze patřily výcviková základna Hamasu a jeho továrna na výrobu výbušnin a zbraní.

Hnutí Hamas podle agentury AFP Izrael varovalo před další vojenskou eskalací. Izrael „zaplatí vysokou cenu za jakoukoliv agresi proti našemu lidu nebo místům odporu,“ uvedlo ozbrojené křídlo Hamasu. 

„Nepřekvapuje mě, že palestinští teroristé útočili na Izrael zrovna při tomto historickém ceremoniálu,“ poznamenal izraelský premiér Benjamin Netanjahu před návratem z USA do Izraele. „Chtějí tento mír zvrátit. To se jim nepovede. Zasáhneme všechny, kteří na nás vztáhnou ruku, a všechny, kteří nám podají ruku v míru, oslovíme,“ dodal.