Izrael odsoudil k doživotí židovského osadníka zodpovědného za žhářský útok

Zprávy ČT24: Izrael odsoudil k doživotí židovského osadníka (zdroj: ČT24)

Za žhářský útok, při kterém v roce 2015 zemřelo palestinské batole a jeho rodiče, poslal izraelský okresní soud v Lodu na doživotí za mříže radikálního židovského osadníka. Útok soudci klasifikovali jako rasově motivovaný. Právník odsouzeného se obrátí na Nejvyšší soud v Jeruzalémě.

Soud v květnu shledal Amirama ben Uliela vinným z trojnásobné vraždy. Do domu spící palestinské rodiny v palestinské vesnici Kfar Duma na Západním břehu Jordánu podle soudu před pěti lety hodil zápalnou bombu. O život tehdy přišel teprve osmnáctiměsíční chlapec Alí Dauábší. Jeho matka Rihám a otec Saad později podlehli svým zraněním. Alíův čtyřletý bratr Ahmad přežil.

Z činu byl obviněn také ben Ulielův společník, který byl v roce 2015 nezletilý a který se loni přiznal, že se podílel na plánování, avšak ve sjednaný čas k domu nepřišel. Nad ním by měl soud podle izraelského webu The Times of Israel vynést rozsudek ve středu.

Ben Ulielovy činy byly podle verdiktu „pečlivě naplánovány a vycházely z radikální ideologie, kterou zastával, a z rasismu“. Muže soud odsoudil k trojnásobnému doživotnímu odnětí svobody. Dalších dvacet roků za mřížemi dostal za ublížení Ahmadovi a za žhářský útok na druhý dům, který však v tu chvíli byl prázdný. Zraněnému Ahmadovi a majiteli druhého domu musí odsouzený zaplatit 258 tisíc šekelů (zhruba 1,7 milionu korun).

Manželka odsouzeného před budovou soudu řekla, že soudci „neusilovali o spravedlnost nebo pravdu“. „Rozhodli se, že mého muže odsoudí za každou cenu,“ poznamenala s tím, že se rodina odvolá k nejvyššímu soudu.

Podle izraelské kontrašpionážní služby Šin Bet se Ben Uliel k plánování a spáchání útoku přiznal. Tvrdil, že se mstil za zabití Izraelce Palestinci o měsíc dříve.

Ben Uliel podle agentury AP patřil k hnutí známému jako mládež z pahorků, což je skupina, která na Západním břehu Jordánu, na území, se kterým Palestinci počítají pro svůj budoucí stát, bez povolení izraelských úřadů buduje stanoviště a osady. Členové skupiny v minulosti spáchali útoky na Palestince a také se střetli s izraelskými vojáky, kteří se podle nich na příkaz vlády snažili omezit osadnickou činnost.