Lipsko se v posledních týdnech potýká s násilím krajní levice, extremisté útočí na policisty

Události ČT: Krajně levicové násilí v Lipsku (zdroj: ČT24)

Lipsko se v posledních týdnech potýká s násilnými protesty příslušníků krajní levice. Doprovázejí je tvrdé střety extremistů s policisty. Noc po poslední sobotní demonstraci se sice obešla bez násilností, především ve čtvrti Connewitz ale zůstává situace silně napjatá kvůli vzrůstajícím útokům radikálů na policisty.

Největší město v Sasku zažilo minulý víkend tři noci násilných demonstrací proti rostoucím cenám nemovitostí a postupu policie při zásahu proti squatterům. Na ulicích hořely barikády z plastů, útoky kameny a lahvemi zranily dvě desítky policistů.

„Minulý týden jsme zažili dosud nevídanou intenzitu násilí vůči policistům,“ podotkla mluvčí lipské policie Mandy Heimannová. Podle policistů stáli za nepokoji stoupenci krajní levice a na sobotu plánovaný pochod jejího tvrdého jádra tak provázely obavy.

Centrem Lipska v sobotu zněly slogany o solidaritě s uprchlíky, proti čínské vládě i výzvy k boji s kapitalismem a s policií. Na noc se nachystaly masivní policejní síly, nakonec ale zbytečně. Zatímco se policisté soustředili na Lipsko, vyšli anarchisté do ulic v Berlíně a v Hamburku.

Sobotní demonstrace v Lipsku
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Centrem krajní levice je čtvrť Connewitz

Opěrným bodem anarchistického hnutí nejen pro Německo, ale i pro celou Evropu se v posledních letech stala lipská čtvrť Connewitz. Stoupence extrémní levice začaly hned po pádu Berlínské zdi přitahovat tamní squaty.

Právě akce squatterů, kteří obsadili několik domů, které policie následně silou vyklidila, byla spouštěčem násilných protestů z minulého víkendu.

Aktivisté ze čtvrti Connewitz poté vyzvali k demonstraci na podporu squattingu, osvobození od kapitalismu a proti takzvané gentrifikaci, tedy vytlačování méně movitých lidí z původního místa bydliště vlivem rostoucích cen nemovitostí.

Kriminalita krajní levice stoupá

Přes den je čtvrť Connewitz na první pohled poklidným předměstím města, v noci si ale vládu nad ní nárokují bojůvky radikálů. Tajné služby jejich počet odhadují na dvě stě padesát. 

Zejména v poslední době se několikrát pokusili nalákat policisty do pastí ve dvorech domů, kde je pak zasypali kameny. „V posledních letech násilí nejen proti policistům, ale také proti hasičům nebo zdravotním sestrám prudce přibylo,“ dodává Thomas Spaniel z policejních odborů. Stále častěji vidí extremisté cíl také v novinářích. 

V místních nepokojích se zrcadlí situace celé země. Kriminalita, hnaná krajně levicovým smýšlením, vzrostla v Německu za loňský rok o čtyřicet procent. Pravicoví poslanci prosazují zákon, přezdívaný kraválový paragraf, který by zvýšil minimální trestní sazbu pro útoky, jejichž zjevným cílem je zranit nebo dokonce zabít policistu.