Britská policie zadržela podezřelého z útoku nožem v Birminghamu

Britská policie zadržela sedmadvacetiletého muže podezřelého z toho, že v neděli několikrát zaútočil nožem v druhém největším britském městě Birminghamu. Po útocích jeden člověk zemřel a dalších sedm lidí bylo zraněno. Vyšetřovatelé se podle agentury Reuters nedomnívají, že by útoky souvisely s činností gangů nebo že by měly teroristický či rasový motiv.

„Zatkli jsme muže podezřelého z vraždy a ze sedmi pokusů o vraždu za sérii útoků nožem v Birminghamu,“ uvedl představitel policie v hrabství West Midlands. „Toto je zcela zřejmě zásadní vývoj, ale naše vyšetřování pokračuje,“ dodal s tím, že policie stále hledá svědky nedělních událostí.

Útoky podle vyšetřovatelů začaly v neděli krátce po půlnoci SELČ a odehrály se na několika různých místech ve městě v rozmezí asi dvou hodin. Třiadvacetiletý mladík svým zraněním podlehl, další devatenáctiletý muž a třiadvacetiletá žena jsou v nemocnici v kritickém stavu. Pět dalších lidí bylo zraněno lehce.

Policie už v neděli uvedla, že přesné příčiny incidentu jsou dosud neznámé. Později sdělila, že pobodaní byli vybráni náhodně a že útoky necílily na konkrétní skupinu obyvatel a patrně nebyly ani spojeny s gangy. Také v pondělí podle BBC zopakovala, že stále vychází z toho, že šlo o náhodné útoky.

Média připomněla, že útoky nožem jsou ve Velké Británii dlouhodobým problémem. V sobotu večer se útok nožem odehrál také v Londýně. Zraněno při něm bylo pět lidí, přičemž jeden je v ohrožení života. Pět podezřelých pachatelů bylo zatčeno. I v tomto případě není pozadí činu známo a stejně tak není jasné, zda spolu oba incidenty jakkoliv souvisejí.