Varšavský festival uvedl premiéru dokumentu Jak Bůh hledal Karla od Klusáka a Remundy

Studio ČT24: Dokument Jak Bůh hledal Karla ve Varšavě (zdroj: ČT24)

Filmový festival ve Varšavě uvedl premiéru nového dokumentu režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy – Jak bůh hledal Karla. Snímek se snaží zobrazit cestu k pochopení polské religiozity a otevírá přitom řadu kontroverzních témat vztahujících se k polské církvi a společnosti. Film, který vznikl v koprodukci České televize, se do tuzemských kin dostane začátkem příštího roku.

Dokument se podle zpravodaje ČT v Polsku Lukáše Mathého snaží vyobrazit podstatu toho, jak může být polský národ tomu českému vzdálený ve svém přístupu k religiozitě. „Klusák s Remundou zvolili při natáčení formu takzvaného performativního dokumentu,“ popisuje zpravodaj.

Při natáčení byly filmaři využity dva štáby. Zatímco první tým profesionálních dokumentaristů cestoval po Polsku a kladl otázky ohledně religiozity věřících i náboženských kritiků, druhý štáb v režii Víta Klusáka a Filipa Remundy jeho cestu sledoval a zachycoval.

„Vedle sebe se tak kladou různé scény, jež mají vyobrazit a zmapovat podstatu polské religiozity, přičemž pohled vychází poměrně kriticky. Dokument se věnuje všem kontroverzním tématům, která se vztahují k tamní religiozitě a církvi,“ tvrdí zpravodaj. Snímek se dotýká například otázek sexuálního zneužívání, umělého oplodnění, genderu, potratů a vztahu mezi státem a církví.

České publikum může překvapit masovost polského katolictví

Zpravodaj rovněž uvedl, že film divácky zapůsobí na každé publikum jinak. „Polského diváka spíše zaujme to, jak jsou témata naskládána vedle sebe. Jako celek to totiž působí velmi silně. Toho českého spíše překvapí pohled na masovost polského katolictví a silný náboženský fundamentalismus,“ popisuje Mathé.

Film se dostane do široké distribuce v Polsku na začátku příštího roku, podle Mathého se však dají předem očekávat negativní ohlasy konzervativní části polské společnosti, která je na straně tamní vládnoucí strany Právo a Spravedlnost (PiS). Snímek Jak Bůh hledal Karla naopak nejspíš nebude kritizovat polský liberální tisk, pozitivní ohlasy vzbudil i na Varšavském filmovém festivalu, řekl Mathé.