Trump pobídl voliče, aby si započtení svého hlasu ověřili tím, že zkusí volit dvakrát. Vyvolal rozruch

Jednou korespondenčně a jednou ve volební místnosti – americký prezident Donald Trump navrhl voličům v Severní Karolíně, aby se při nadcházejících prezidentských volbách pro jistotu pokusili hlasovat dvakrát, ačkoli by se tím mohli dopustit trestného činu. Karolínský ministr spravedlnosti označil jeho výrok za „nehorázný“ krok ve snaze podkopat důvěru v demokratický proces. Bílý dům později prohlásil, že prezidentova slova byla vytržena z kontextu a že Trump rozhodně nenabádal k porušení zákona, ale jen k ověření hlasů.

Severní Karolína je jedním ze států, kde se zřejmě v listopadu bude rozhodovat o vítězi souboje o Bílý dům, průzkumy zde předpovídají těsný duel mezi Trumpem a kandidátem Demokratické strany Joem Bidenem. Prezident svůj návrh dvojitého hlasování prezentoval jako způsob, kterým by se voliči mohli ujistit, že jejich lístky zaslané poštou byly započítány.

„Budou si muset zajít zkontrolovat svůj hlas tím, že půjdou na místo a odhlasují tím způsobem, protože bude-li to započítané (korespondenční hlas), pak to nebudou moci udělat. Takže nechte je to odeslat, nechte je jít volit, a pakliže je ten systém tak dobrý, jak o něm říkají, tak pochopitelně nebudou moci hlasovat (přímo ve volební místnosti),“ řekl Trump při návštěvě Severní Karolíny v rozhovoru s lokální televizní stanicí WECT-TV.

„Posílejte své hlasovací lístky, posílejte je s vervou… pošlete jim je, ale vydejte se hlasovat,“ zdůraznil později prezident. Sám přitom v souvislosti s korespondenčním hlasováním dlouhodobě a bez pádných důkazů varuje před rozsáhlými podvody.

Média: Dvojí hlasování je nezákonné

Média podotýkají, že odevzdání více než jednoho hlasu ve volbách je v rozporu s federálními zákony Spojených států. Severní Karolína klasifikuje jako „těžký zločin“, jestliže „osoba s úmyslem spáchat podvod … hlasuje ve více než jednom okrsku nebo více než jednou“. Porušením místního práva je také přesvědčování jiných lidí k takovému postupu, připomněl dnes šéf tamní volební komise.

„Prezident Trump dnes (ve středu) nehorázně nabádal obyvatele Severní Karolíny, aby porušili zákon, aby mu pomohli vnést chaos do našich voleb. Dejte si záležet, abyste hlasovali, ale nehlasujte dvakrát!“ reagoval na Twitteru místní ministr spravedlnosti Josh Stein.

Bílý dům: Výrok byl vytržen z kontextu

Podle federálního ministra spravedlnosti Williama Barra se Trump snažil „ukázat, že schopnost monitorovat tento systém není dobrá“. Judd Deere z tiskového oddělení Bílého domu uvedl, že prezident nenabádal voliče, aby hlasovali dvakrát, a že jeho slova byla vytržena z kontextu.  

Na prezidentovu obranu později vystoupila také mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová. „Prezident nikomu nenavrhuje, aby dělal něco nezákonného,“ řekla v rozhovoru s televizí Fox News. „Co tehdy velice jasně řekl, je: Ujistěte se, že je váš hlas zaznamenán, a pokud není, hlasujte,“ uvedla mluvčí. 

Trump poté na Twitteru a Facebooku občany Severní Karolíny vyzval, aby zaslali svoje hlasy poštou co nejdříve a v den voleb se šli podívat do volební místnosti, zda byl jejich lístek zaregistrován. Předseda volební komise v Severní Karolíně však uvedl, že si úřady nepřejí, aby voliči chodili do volebních místností a svoje korespondenční hlasy ověřovali.

Zástupkyně komise to zdůvodnila tím, že by se v místnostech tvořily dlouhé fronty a hrozilo by šíření koronaviru. Předseda komise také poznamenal, že Severní Karolína má několik procedur, jimiž předchází zdvojeným hlasům.

Televize NBC News hodnotila prezidentova slova jako eskalaci jeho snahy „vytvářet zmatení a pochybnosti kolem právoplatnosti výsledků“ listopadových voleb. V nich se očekává rekordní počet hlasovacích lístků zaslaných poštou, a to kvůli pokračující epidemii covidu-19, která vyvolává obavy ohledně tradičního způsobu hlasování.

NYT: Facebook poprvé opatřil Trumpovu zprávu vysvětlením

Sociální síť Facebook nedlouho po zveřejnění Trumpovy zprávy připojila k jeho vyjádření oznámení, že „poštovní hlasování má v USA dlouhou historii spolehlivosti a to samé je předpovídáno i pro letošek“. K oznámení připojila sociální síť odkaz na svoje volební centrum, kde tvrdí, že podle expertů jsou volební podvody v USA velice vzácné nehledě na metodu hlasování.

Podle listu The New York Times se jedná o první případ, kdy Facebook opatřil podobným varováním některý z Trumpových příspěvků. Sociální síť se totiž na rozdíl od Twitteru podobným krokům vyhýbala s argumentem, že chce nechávat volně zaznívat vyjádření všech politických představitelů, aby si voliči mohli udělat vlastní názor.

Vedení společnosti Facebook však kvůli tomuto postoji čelí v posledních měsících rostoucí kritice veřejnosti i vlastních zaměstnanců, protože podle některých nebojuje dostatečně proti šíření nepravd a zavádějících informací na své platformě.

Twitter označil Trumpovy zprávy upozorněním na porušení pravidel „občanské a volební integrity“. V případě této sociální sítě to ale není poprvé, kdy Trumpovy příspěvky opatřila upozorněním.