Mnozí běloruští studenti bojkotovali první školní den. V policejních antonech skončily desítky lidí

Několik tisíc běloruských studentů v Minsku na výzvu opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské bojkotovalo začátek nového školního roku a vyšlo do ulic demonstrovat s požadavkem na odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka a vypsání nových voleb. Bezpečnostní síly podle opozice zadržely více než padesát lidí, včetně novinářů. Protesty proti autoritářskému režimu pokračují v Bělorusku čtvrtým týdnem.

Pořádkové jednotky rozehnaly studentský pochod v centru metropole a podobně zasáhly proti protestujícím studentům i na jiných místech hlavního města.

Zpravodajský server Tut.by napsal, že podle lidskoprávní organizace Vjasna příslušníci obávaných speciálních sil OMON během úterý zatím zadrželi nejméně 53 lidí, a to včetně devíti novinářů. Jsou mezi nimi reportéři běloruské agentury BelaPAN, Tut.by, běloruské Komsomolské pravdy a podle agentury TASS také reportér ruské agentury RIA Novosti.

Vjasna rovněž uvedla, že během posledního srpnového týdne bylo v Bělorusku zadrženo více než čtyři sta účastníků demonstrací. Část z nich už soud potrestal za účast na nepovolené hromadné akci pokutami nebo vězením v délce nejméně deseti dnů.

Alexandr Lukašenko během návštěvy školy ve městě Baranoviči
Zdroj: ČTK/AP

Rušné léto je pryč, míní Lukašenko

Studenti s bílo-červeno-bílými vlajkami, které se staly symbolem běloruských protestů, pochodovali po minských ulicích a před několika školami sbírali podpisy pod výzvu, aby Lukašenko odstoupil, řekl Reuters očitý svědek. Štáb Cichanouské uvedl, že bojkot prvního školního dne byl nezbytný, aby předvedl, že mládež není stranou událostí.

Lukašenko se naopak při návštěvě odborné školy ve městě Baranoviči na jihozápadě země snažil vyvolat dojem, že období protestů skončilo. „Prezident zdůraznil, že rušné léto je za námi a že nastal čas zaměřit se na tvořivost,“ uvedla státní tisková agentura Belta.

Lukašenko se potýká s vlnou protestů a stávek poté, co jej úřady minulý měsíc prohlásily vítězem prezidentských voleb z 9. srpna. Podle opozice byl ovšem výsledek zmanipulovaný a neuznala ho například ani Evropská unie. Lukašenko volební podvody popírá a nejeví žádné známky ochoty k ústupkům navzdory hrozbě západních sankcí.

Opozice oznámila založení nové strany

Představitelé opozice oznámili přeměnu koordinační rady v řádně registrované občanské hnutí. „Často se nastoluje otázka legitimity koordinační rady jako instituce. Zřejmě bychom měli přemýšlet o vytvoření registrovaného společenského hnutí, které by mělo zahrnovat zástupce různých sociálních skupin, abychom vládě ukázali, že existuje subjekt pro jednání,“ uvedl Pavel Latuška z vedení rady.

„Nám, radě, se neustále říká: Jste nelegitimní, nezastupujete nikoho, zastupujete dav, zastupujete osoby na okraji společnosti závislé na drogách. Je tedy třeba ukázat, že se skutečně jedná o platnou sílu i z právního hlediska,“ dodal. Připustil nicméně, že úřady nepochybně udělají všechno možné pro to, aby zabránily její registraci.

Maryja Kalesnikavová, která je členkou vedení rady, oznámila přímo založení politické strany s názvem Společně. „Chápeme, že nadešla chvíle oznámit pokračování našeho boje, ale už v nějaké organizované formě, v níž bychom mohli sjednotit všechny stoupence,“ uvedla.