Malý ostrov uprostřed velké pře. Kastelorizo je symbolem řecko-tureckého sporu

Události ČT: Malý ostrov uprostřed velkého sporu (zdroj: ČT24)

Napětí mezi Aténami a Ankarou kvůli územním sporům dál stoupá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se zúčastnil oslav dne vítězství, který připomíná 98 let od porážky Řecka. Současně prodloužil vojenské manévry u Kypru na dva týdny. Řecká vláda chce naopak zdvojnásobit své teritoriální vody v Jónském moři. Na místě, které si nárokují oba členové NATO, natáčel štáb České televize.

V centru letitých pří mezi středomořskými sousedy se ocitl třeba malý ostrov Kastelorizo. Leží pět set kilometrů od Atén, sto třicet od Rhodu a dva kilometry od tureckého přístavního města Kas.

Řecko tvrdí, že každý jeho ostrov, ať je sebemenší a ať je jakkoli blízko tureckému pobřeží, má právo na vlastní kontinentální šelf a výhradní ekonomickou zónu.

Kastelorizo by v takovém případě doslova ve dví rozčísl turecké nároky ve východním Středomoří. Pokud by naopak bylo po vůli Ankary, z ostrova by se stala řecká enkláva obklopená tureckými vodami.

Lidé z obou břehů spolu problémy nemají

Přes napětí mezi vládami spolu ostrov a pevnina čile obchodují. Teď ale byznys za miliony stojí, byť ne kvůli geopolitice, ale kvůli pandemii.

„Před šestnácti lety, když jsem podnik založil, tak jsme z Kase na Kastelorizo přepravili 3500 lidí. Od té doby se počet cestujících zvýšil na třicet tisíc ročně,“ přibližuje Fethi Kemal Öztürk, majitel cestovní kanceláře v Kasi, jehož lodě teď kvůli pandemii nevyplouvají.

Zavřené hranice jsou špatná zpráva pro ekonomiku závislou na příjmech z turismu a také pro přátele, kteří se už půl roku mohou vídat jen virtuálně. Opatření proti koronaviru jejich životy ovlivnily víc než politické rozepře.

„Územní spory tu byly vždy. Je to problém, o kterém musí jednat politici u jednoho stolu. Lidé z Kase a Kasteloriza mezi sebou žádné problémy nemají,“ říká Konstantinos Papoutsis, majitel cestovní kanceláře na Kastelorizu.

Lidé z obou břehů by k jednomu stolu zasedli rádi, jejich vlády to ale zatím nedokážou. Tuto realitu připomínají časté přelety bojových letounů nad ostrovem a válečné lodě v místních vodách.