Irský přepravce se přiznal k zabití 39 Vietnamců

Čtyřicetiletý irský přepravce se před britským soudem přiznal k zabití 39 vietnamských migrantů včetně žen a dětí, kteří loni zemřeli poblíž Londýna v chladírenském voze. Doznal se také k účasti na spiknutí za účelem podpory nelegální imigrace.

Ronan Hughes, který byl zatčen v dubnu irskými úřady, stanul před trestním tribunálem Old Bailey v případu, který šokoval celou Británii a Vietnam. Kamion s mrtvými Vietnamci byl objeven 23. října ve městě Grays poblíž Londýna. Chladírenský kontejner připojený k tahači se na jihovýchod Anglie dostal z belgického přístavu Zeebrugge.

Uvnitř našli vyšetřovatelé těla osmi žen a 31 mužů včetně dvou patnáctiletých chlapců, nejstarší oběti bylo 44 let. Později se ukázalo, že všichni pocházeli z chudších oblastí ve Vietnamu. Zřejmě zaplatili pašerákům, aby je nelegální cestou dostali do Británie. Policie se domnívá, že jejich smrt způsobila kombinace horka a nedostatku vzduchu v kontejneru.

K zabití migrantů se přiznal i řidič kamionu

Již dříve se k zabití migrantů přiznal řidič kamionu Maurice Robinson ze Severního Irska. Třetí muž – Eamonn Harrison, který je rovněž ze Severního Irska a do Británie jej vydala vláda v Dublinu, stejná obvinění popřel.

Podle agentury Reuters bylo ve Velké Británii a ve Vietnamu kvůli smrti migrantů zadrženo a obviněno několik dalších lidí a kromě londýnského procesu se odehrávají i další právní procedury. Hlavní líčení má v Old Bailey začít 5. října, trvat by mohlo až osm týdnů.